"Srbi u Hrvatskoj moraju da uživaju sva prava koja im garantuje Ustav": Linta o rešavanju brojnih pitanja prognanih

30.04.2023

23:05

0

Naveo je da su to povratak otetog i uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta i druge imovine, nadoknada novčane štete za oteta stanarska prava i uništene srpske kuće, vikendice i poslovne prostore, isplata zaostalih i neisplaćenih penzija...

"Srbi u Hrvatskoj moraju da uživaju sva prava koja im garantuje Ustav": Linta o rešavanju brojnih pitanja prognanih
Zagreb - Copyright Pixabay

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da se konačno počnu rešavati brojna pitanja prognanih Srba nakon današnjeg razgovora predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića u Zagrebu.

- To su povratak otetog i uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta i druge imovine, nadoknada novčane štete za oteta stanarska prava i uništene srpske kuće, vikendice i poslovne prostore, isplata zaostalih i neispaćenih penzija penzionerima i njihovim naslednicima, priznanje radnog staža, bespravna seča i krađa šume, procesuiranje odgovornih za ratne zločine, pitanje nestalih i druga pitanja - rekao je Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da je veoma važno da preostali Srbi u Hrvatskoj počnu da uživaju sva prava koja im garantuje Ustav, zakoni, međunarodni i međudržavni ugovori i dodaje da bi to značilo da oni mogu slobodno da uče i koriste srpski jezik i ćirilicu, da se zapošljavaju u državnom i javnom sektoru, te da se slobodno koriste ćirilično-latinični nazivi mesta, institucija, ulica i trgova kao što je to slučaj u Srbiji.

Printscreen/Kurirtv
 

- To takođe znači i da se vrati oteta i uzurpirana imovina, da se obnavlja infrastruktura. Pored toga, jako je važno da Srbi više ne žive u strahu i grču i da ne moraju da kriju svoj nacionalni identitet, posebno u hrvatskim gradovima - poručio je Linta.

Premijerka u poseti Hrvatskoj

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve zemlje budu češće te da se ti susreti iskoriste za razgovore o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način.

Pozdravila je potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravi konkretan rezultat ovoga - rekla je Brnabić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike