Diskriminacija ili nelagoda? Da li Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na neradni Vaskršnji ponedeljak?

14.04.2023

12:15

0

Neki poslodavci ovaj dan beleže radnicima kao da nisu radili, a ne kao neradni dan

Diskriminacija ili nelagoda? Da li Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na neradni Vaskršnji ponedeljak?
ILustracija - Copyright Instagram printscreen/ porfirije_patrijarh

Iz Demokratskog saveza Srba (DSS) u Hrvatskoj pozvali su pripadnike srpske zajednice da u ponedeljak, drugog dana Vaskrsa po Julijanskom kalendaru, podnesu zahtev poslodavcu i iskoriste pravo na neradni dan.

- Isto tako, pozivamo poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Vaskrsa  po Julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom, poručili su iz DSS-a.

Naveli su da očekuju da Državni inspektorat ažurnije proverava sprovođenje zakonske odredbe u praksi kako bi svi poslodavci zakonsku obvezu i poštovali.

Podsetili su da je pravo pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Vaskršnjog ponedeljka uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koji je donet 1. januara 2020.

U DSS-u su mišljenja da određeni broj pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj nailazi na poteškoće u ostvarivanju tog prava, kao i da neki poslodavci, kako navode, protivno zakonu odbijaju svojim radnicima da obezbede korišćenje prava na neradni dan.

S druge strane, kažu da neki poslodavci ovaj dan beleže radnicima kao da nisu radili, a ne kao neradni dan.

- Deo naših sunarodnika nije ni upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju da ga koriste pa uzimaju godišnji odmor, naveli su iz DSS-a, prenela je Hina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike