Zbog deobe imovine nekada se unište čitave porodice: Petrovići iz Čačka dokazuju da može i drugačije

27.04.2023

22:03

0

Slavoljub je sa svojim bratom i porodicom išao putem poštovanja i dogovora

Zbog deobe imovine nekada se unište čitave porodice: Petrovići iz Čačka dokazuju da može i drugačije
Copyright RINA

Uvek su Srbi zbog deobe imovine ratove vodili, čak su je i sudovi delili, ali ne i prodica Slavoljuba Petrović iz čačanskog sela Ljubić, koja se na dogovorom nasleđenom imanju svog čukundede sada okućila i pravi elemente od drveta.

Oni su primer dogovora i poštovanja u porodici kada je u pitanju podela imovine.

Slavoljub je sa svojim bratom i porodicom išao putem poštovanja i dogovora, te danas služi mnogima kao primer da dogovor kuću gradi, kako se u narodu od davnina i govori.

- Kod mene u porodici je sve išlo jednostavno i dogovorom. Dogovor za stolom smo automatski na sudu samo overavali. Naša zvanična viza bila je: Ako sam nešto više uzeo, uzeo sam od brata, ili, ako sam nešto dao, dao sam bratu. Dakle, nikakva svađa i rasprava nisu dolazile u obzir. Sve fino, kulturno... I dan-danas svi mi koji smo se podelili, od mojih starih dedova, u kontaktu smo i rado pričamo o zajednici kako je to nekada bilo - kaže Slavoljub.

On je istakao da se oduvek znalo ko je starešina i glava kuće.

- To je u našoj porodici bio deda Milan, koji je 1887. godište, moja majka kad se udala bila je 17. član u porodici, a ja sam rođen kao najmlađi 19. član. Potom se stekao uslov 1961. godine da se deda Milan i deda Leko podele. Oni su se dogovorili, a kada smo prevozili stvari oni su bili u "lepim" godinama i tada su obojica plakala. Mi smo zatim živeli sa stricem u kući u zajednici, a posle 1973. godine se stric dogovorio sa ocem šta kome pripada, u sudu su samo potpisali - istakao je Slavoljub.

U Slavoljubovoj porodici nije bilo trzavica kada je deoba imovine u pitanju i može se reći da su njegovi preci, zapravo, tugovali kada je dolazilo do razdvajanja i deobe, dok se danas ljudi kad se razdvajaju ili dele imovinu raduju.

- Ima pojedinih porodica gde su se svađali oko zemlje, a kod nas je to u principu bilo normalno i išlo nekim laganim tokom, uz postizanje dogovora, bez problema. Nasledsvo je nasledstvo, time se i ponosimo - zaključio je Slavoljub.

Dakle, srećna je ona porodica koja sve postiže dogovorom i zlata vredna je je ona stara narodna da dogovor kuću gradii. Ovo je pravi primer kako ostavinski postupak može biti jednostavan - sud pozove, porodica potpiše.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike