Do stena planine Mučanj sada vodi "gvozdeni put": Samo se najhrabriji penju do vrha na koji se nekada sa mukom popeo Sveti Sava

05.11.2022

23:26

0

Mučanj je prepoznatljiv po svom kraškom reljefu i stenama od kojih se sastoji i sam vrh, Jerinin grad

Do stena planine Mučanj sada vodi "gvozdeni put": Samo se najhrabriji penju do vrha na koji se nekada sa mukom popeo Sveti Sava
Ilustracija - Copyright RINA

Misteriozna i veličanstvena planina Mučanj smeštena je na dvadesetak kilometara zapadno od Ivanjice. Ova lokacija na dobrom je putu da postane pravi biser srpskog turizma, jer je na njenim strmim stenama postavljen "gvozdeni put", a druga Via Ferata u ovom delu Srbije spremna je za posetioce. 

Mučanj je prepoznatljiv po svom kraškom reljefu i stenama od kojih se sastoji i sam vrh, Jerinin grad, stoga su ove fascinanatne stene uočljive čak i sa magistralnog puta koji vodi do Ivanjice.

RINA
 

- Dužina sajle je 500 metara, visinska razlika je 200 metara. Penjanje od podnožja do vrha traje oko dva sata, a ova Via Ferata dostupna je kako iskusnim planinarima, tako i rekreativcima, ali naravno uz pomoć i podršku instruktora. U bogatstvu kraških reljefa ove planine najviše se ističu pećine. Ispod Glatke stene, na nadmorskoj visini od 1.224 metara, dobro sakrivena, nalazi se jedna od najpoznatijih, pećina četničkog komandanta Bože Javorca. Tu će sada svi koji se odluče na avanturu ovim gvozdenim putem moći da predahnu, a zatim nastave put prema vrhu - rekao je za RINU Janko Grbić direktor TO Ivanjica.

Za sve one koji se osmele na ovaj put, nagrada ih čeka na vrhu i to u vidu nestvarnog pogleda koji puca na okolne planine. Lepota koja se tada vidi može se samo doživeti, jer se teško opisuje rečima.

RINA
 

- Od sledeće godine Via Ferata na Mučnju biće i zvanično uvršetna u turističku ponudu Ivanjice. Na samoj lokaciji biće obezbeđena sva potreba oprema, u vidu Via Ferata setova, šlema i sajli. Ovaj projekat urađen je u saradnji sa Turističkom organizacijom regija Zapadne Srbije. Ministarstvo turizma izdvojilo je dva miliona dinara, a lokalna samouprava 673 hiljade - istakao je Grbić.

Šta kaže legenda? 

RINA
 

Prema legendi ime Mučanj ova planina je dobila po vrlo teškom i mučnom usponu Svetog Save na sam njen vrh. Kako narodna verovanja dalje govore, na mestu gde je odmarao nalazio se izvor vode, koji i danas tu postoji. U narodu je ta voda poznata kao lekovita, pa je ovo mesto često posećeno od strane vernika i putnika namernika. Sa planine Mučanj pruža se neverovatan pogled na skoro pola Srbije, a najveći vrh prostire se na 1.534 metara nadmorske visine, koji je poznat i kao Jerinin grad. Uređene su pešačke staze, kao i vidikovac sa kog puca pogled na Ovčar, Češalj, Goliju, Jelicu i Gradinu.

- Mučanj je u poslednje vreme postao jedna od najposećenijih turističkih destinacaija u opštini Ivanjica. U selu Katići koje se nalazi u podnožju, tokom minule letnje sezone tražilo se mesto više, jer su jul i avgust unapred popunjeni. Pored zaista fantastične prirode, ova planina je prava istorijska riznica. Uređen je Karađorđev šanac, jer to jedno od mesta gde su se vodile borbe za Srbiju 1806. godine, a uskoro će biti uređen i put do samog vrha - zaključio je Grbić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike