Sećanja na heroje sa Košara su još uvek živa: Ulica u Ljigu nosi ime Darka Miloševića, a u njoj se danas igraju neki novi klinci (FOTO)

11.04.2023

14:18

0

Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće krasi njegova bista

Sećanja na heroje sa Košara su još uvek živa: Ulica u Ljigu nosi ime Darka Miloševića, a u njoj se danas igraju neki novi klinci (FOTO)
Darko Milošević - Copyright RINA

Proleće 1999. godine ostavilo je iza sebe krvava sećanja koja još uvek žive. Svoj život za otadžbinu tada su dali mnogi mladi ljudi i iako u punoj snazi nisu se vratili svojim kućama. Jedan od njih bio je i Darko Milošević iz Ljiga tada dvadesetjednogodišnji mladić u čijem rovu su odjeknule dve detonacije.

- Iako teško ranjen, pokušavao je da dozove dva druga koji su bili sa njim u istom rovu. Bio je u veoma lošem stanju. Uniforma sva u rupama kao i desna strana lica. Borio se Darko za svoj život do poslednjeg trena. Rane su ipak bile preteške za njegovo junačko srce i preminuo je - prisećaju se njegovi ratni drugovi.

RINA
 

U Darkovu čast ulica u Ljigu u kojoj je živeo ponela je njegovo ime. Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće krasi njegova bista.

Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006. godine uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta. Parkić nikada nije prazan jer je ulica u kojoj se nalazi puna mališana.

RINA
 

- U našem kraju gotovo svaka kuća ima po troje dece ili više, što je u današnje vreme baš retko ne samo i Ljigu koji je mali već i u čitavoj Srbiji. Mi stariji koji smo odrasli u ovoj ulici i parkiću znamo ko je bio Darko Milošević, ali moramo naučiti decu kad porastu da znaju o kakvom heroju iz njihove ulice se radi. On je bio naš sugrađanin, komšija i prijatelj, a žrtvovao je svoj život za naše bolje sutra. Svi mi roditelji smo dužni da uputimo decu ko je bio momak čije ime nosi ovaj park - kaže Predrag Uskoković.

Darko je rođen 1978.godine u Ljigu. Za vreme NATO agresije na SRJ nalazio se u 125. motorizovanoj brigadi. Uprkos tome što je ranjen u nogu, u prizrenskoj bolnici gde se oporavljao, insistirao je da bude vraćen na položaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike