Najstarija kuća u gradu na Moravi postaje muzej: Dom bogataša iz 19. veka dobija potpuno novo ruho i namenu!

27.03.2023

22:27

0

Kuća je sagrađena 1854. godine i prvobitno je vlasnik bio Vladimir Hadžić, kaže Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku

Najstarija kuća u gradu na Moravi postaje muzej: Dom bogataša iz 19. veka dobija potpuno novo ruho i namenu!
Enterijer kuće biće ispunjen biranim eksponatima građanske nošnje i pokućstva - Copyright Foto: RINA

U okviru projekta Čačak Nacionalna prestonica kulture Srbije za 2023. godinu veliku ulogu ima i Narodni muzej u Čačku pod čijim okriljem će biti otvorene dve nove postavke.

Da je Čačak grad bogatog istorijskog i umetničkog nasleđa Narodni muzej to želi da predstavi na novi, savremen način i on će otvoriti dve stalne postavke i to Hadžića kući gde će biti etnološka postavka, ali i Muzej košarke.

- Kuća je sagrađena 1854. godine i prvobitno je vlasnik bio Vladimir Hadžić. Enterijer kuće biće ispunjen biranim eksponatima građanske nošnje i pokućstva, sobe će biti opremljene stilskim nameštajem koji je uglavnom nabavljen u Beogradu i drugim varošima Srbije, rađen je po uzoru na građanske stilove tadašnjeg vremena. Predmeti su originalni i nabavljeni su od starih čačanskih porodica kupovinom ili putem poklona, tu će biti prikazana atmosfera i kultura stanovanja u samom Čačku - rekla je za RINU Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

- Muzej košarke biće postavljen u Sokolani koja je počela da se gradi 1812. godine, a završena je 1914. godine i to je najstariji objekat ove gradnje u Kraljevini Srbiji. To će biti muzej kompleksnog tipa posvećen izučavanju, interpretaciji i promociju košarke u Srbiji i Čačku kroz muzealije koje prikupljamo i koje ćemo čuvati i izlagati. Imaćemo poseban deo za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijem košarkaša. Arhitektura postavke treba da asocira kosarkašku halu čime će predmeti, fotografija i konstrukcija dobiti dodatno značenje - rekla je Rajićeva.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike