Čuli smo eksploziju, a nebo se nije videlo od dima: Meštani sela Osonica kod Ivanjice i 24 godine od NATO agresije strahuju za svoje živote!

24.03.2023

07:25

0

Vojni objekat koji se nalazi na brdo zvanom Naočari bio je bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredtsva koja nisu eksplodirala

Čuli smo eksploziju, a nebo se nije videlo od dima: Meštani sela Osonica kod Ivanjice i 24 godine od NATO agresije strahuju za svoje živote!
Copyright Foto: RINA

Sutra se navršava tačno 24 godine od kako su NATO bombe zasule Jugoslaviju u martu 1999. godine. I iako je od stravičnog bombardovanja prošlo više od dve decenije meštani ivanjičkog sela smatraju da i dalje nisu potpuno bezbedni.

Vojni objekat koji se nalazi na brdo zvanom Naočari bio je bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredtsva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnot za zdravlje i bezbednost.

- Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije video, oko kasarne je bio dim a iz njega izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo" kazao je za RINU, Dragojlo Gavrilović - meštanin sela Osonica.

Foto: RINA
 

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

- Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da sa traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još uvek nije ispitan detaljno, kako bi se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizizacija, brojni meštani tu imaju imanja - dodao je Gavrilović.

Foto: RINA
 

On kaže da su osim straha, posledice bombardavnja i mnogo dalekosežnije.

- Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli - kaže Dragojlo.

Bombe su ostavile kratere na ivanjičkim brdima, a od vojnog objekat ostale su samo gole zidine, rovovi...

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike