Posle pola veka započeta rekonstrukcija vrtića u Novoj Varoši: Velika stvar za roditelje i decu zlatarskog kraja!

20.03.2023

14:26

0

Ovaj projekat je jedan od ukupno 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra

Posle pola veka započeta rekonstrukcija vrtića u Novoj Varoši: Velika stvar za roditelje i decu zlatarskog kraja!
Rekonstrukcija vrtića u Novoj Varoši - Copyright RINA

Nakon skoro pola veka čekanja konačno je započela velika rekonstrukcija zgrade vrtića u Novoj Varoši, koja je bila neophodna.

Evropska unija je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok opština Nova Varoš učestvuje u projektu sa nešto više od 34.000 evra. Reč je o najobimnijoj rekonstrukciji i najvećem ulaganju u objekat PU “Paša i Nataša” otkako je izgrađen.

- Trenutno imamo 283 upisane dece. Značajno smo povećali obuhvat - 2016. je bio 18.5 % na nivou grada, a ove godine je 66% dece od tri do pet i po godina, što sa obaveznim predškolskim programom je ukupno 73%. Samim tim povećao se i broj obroka u kuhinji. Oprema je bila stara i dotrajala. Ono što je značajno, uporedo sa rekonstrukcijom i kupovinom i nabavkom nove opreme, uvodi se i HACCP standard za bezbednost hrane - objašnjava Dana Gudurić, direktorka PU “Paša i Nataša”.

Profimedia
Ilustracija

Unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima opštine Nova Varoš, koja pored ulaganja u infrastrukturu daje i značajnu podršku u zapošljavanju vaspitačkog i medicinskog osoblja u vrtiću. Zato su rezultati vidljivi – s jedne strane, PU “Paša i Nataša” je među retkim u Zlatiborskom okrugu gde nema dece na čekanju a zahvaljujući lokalnoj samoupravi i među najjeftinijim. Cena ovog vrtića je 3.920,00 dinara za prvo dete. Za drugo dete koje boravi u ustanovi roditelji imaju popust 20%, treće dete u porodici ima popust 50% a samohrani roditelji 30% .

- Radovi obuhvataju zamenu spoljnih vrata i prozora, keramičkih pločica i električnih i vodovodnih instalacija, izgradnju protivpožarnog prilaza, renoviranje i opremanje kuhinje i vešeraja. Nakon sprovedene javne nabavke, radovi su povereni firmi Građevinar iz Ivanjice a rok za njihov završetak je 90 dana - ističe Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Projekat u Novoj Varoši je jedan od 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

Bonus vide:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike