Kad me pitaju gde živiš kažem u Lepoj Breni, a moj komšija - u Slatkom grehu: Imena zgrada u Užicu će vas slatko nasmejati (FOTO)

06.03.2023

10:46

0

Da humor Era ne poznaje granice govori i to da su celo jedno naselje koje je sagrađeno iz sredstava solidarnosti nazvali Sevap siti

Kad me pitaju gde živiš kažem u Lepoj Breni, a moj komšija - u Slatkom grehu: Imena zgrada u Užicu će vas slatko nasmejati (FOTO)
Zgrade u Užicu - Copyright RINA

Kad su domišljate Ere svima između sebe podelile nadimke, na red su došle i stambene zgrade.

Ukoliko bilo kog Užičanina upitate kako stići do određene ulice i broja, odgovor će možda i izostati, ali ako kažete da idete do Šarulje i Teleta, ili pak Sivonje, poslaće vas tačno tamo gde ste želeli. Kako?

- Mi smo poznati kao velike šaljivdzije, pa tako nisu ni izostali nadimci za najupečatljivije građevine i to one velike građene u Titovo doba - priča poznati hroničar Užica, Dragan R. Filipović i objašnjava zašto baš takva imena.

- Podno brda Dovarje izgrađena je zgrada koja je imala šarenu fasadu, pa kako drugačije u užičkom maniru da je nazovemo nego Šarulja, a kad se nekoliko godina kasnije izgradila jedna manja, slična, “rodilo” se i Tele - rekao je Filipović.

Ovom stambenom “krdu” pridružio se i Sivonja, petnaestospratni hotel “Zlatibor” koji je zbog svoje betonske spoljašnosti dobio upravo ovaj naziv.

RINA
 

- Užičani su dugo čekali da se napravi još jedna zgrada pored Sivonje, pa da joj daju ime Rudonja - rekao je Filipović.

I dok se iščekivao Rudonja, u centru grada stasale su Lepa Brena i Slatki greh.

- Oni su tad bili najpopularniji, harali su bivšom Jugoslavijom i sve zgrade koje su se izdvajale po svojoj lepoti dobile su naziv po velikoj muzičkoj zvezdi, ali Užičani nisu zaboravili ni njen bend - izjavio je Filipović.

Milovan Simović danas ima osamdeset godina, a u Lepoj Breni živi već preko trideset leta i kaže da dogodovštine na ovaj račun nisu izostajale.

- Kad bi me neko pitao gde živim, ja bih odgovorio: u Lepoj Breni - kroz osmeh kaže Milovan za RINU.

Da humor Era ne poznaje granice govori i to da su celo jedno naselje koje je sagrađeno iz sredstava solidarnosti nazvali Sevap siti, a samo u gradu na Đetinji možete videti i "Tri praseta", "Tri musketara" i ko zna još kakva imena luda koja se očigledno ovde - nalaze svuda.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike