"Youth Forum" - događaj koji mladima omogućava da se druže i povežu: "Oni znaju šta je njihovim vršnjacima potrebno"

02.03.2023

15:10

0

Na uvodnoj radionici učesnici su razmenili iskustva o izazovima sa kojima se susreću u njihovim sredinama i podršci koja im je potrebna

"Youth Forum" - događaj koji mladima omogućava da se druže i povežu: "Oni znaju šta je njihovim vršnjacima potrebno"
Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji - Copyright GIZ/Nemanja Knežević

U okviru projekta "Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji" tokom prva tri dana marta održava se Youth Forum, događaj koji mladima iz različitih regiona omogućava da se druže i povežu kroz niz interaktivnih radionica i predavanja namenjenih ličnom i profesionalnom razvoju.

U beogradskom Hotelu M okupilo se 30 mladih iz ruralnih sredina širom Srbije koji imaju mogućnost da nauče više o učešću mladih u lokalnoj omladinskoj politici, saradnji sa organizacijama civilnog društva, omladinskom radu i izgradnji zajednice, kao i o javnom nastupu i pokretanju sopstvenog biznisa.

Na uvodnoj radionici učesnici su razmenili iskustva o izazovima sa kojima se mladi susreću u njihovim sredinama i podršci koja im je potrebna. Većina njih suočava se sa sličnim preprekama, kao što su nedostatak informacija o dešavanjima u njihovom mestu, te malo prilika da se uključe u aktivnosti koje ih zanimaju ili da se dodatno edukuju kroz neformalne vidove obrazovanja. Prostor u kom bi se mladi okupljali i kreirali sadržaje namenjene njihovim vršnjacima, poput omladinskih klubova, takođe je želja mnogih. Neretko se susreću i sa predrasudama i nerazumevanjem odraslih, naročito roditelja i profesora, u pogledu omladinskog aktivizma.

GIZ/Nemanja Knežević
 

Imajući u vidu ove izazove, učesnici Youth Foruma su svoju ulogu prepoznali kao ključnu za umrežavanje mladih u lokalnim sredinama, ali i među različitim regionima, za širenje informacija o tome na koje sve načine mogu da se uključe u različite aktvinosti, poput sticanja neformalnog obrazovanja, dobijanja besplatne pravne pomoći, smanjenja diskriminacije u zajednici u kojoj žive i edukovanja starije populacije o omladinskom radu.

- Polaznici Youth Forum su veoma informisani i svesni problema i izazova u svom okruženju, a ono što ih karakteriše jeste vera u promene i poverenje da njihovo učešće može da doprinese benefitima njihovih vršnjaka u lokalnim zajednicama. Oni su motivatori koji podstiču druge mlade da se uključe i koji šire ideju aktivizma i učešća u društvu - istakla je Jelena Milovanović, savetnica na projektu "Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji".

Svesni svoje uloge da motivišu svoje vršnjake da im se pridruže i zajedno budu pokretači promena, učesnici su istakli i da im je na tom putu neophodna podrška cele zajednice - od lokalne samouprave, ustanova obrazovnog sistema i lokalne privrede, do organizacija civilnog društva, donatora i medija, kako bi mogli uspešno da menjaju svoje zajednice na bolje.

Tatijana Marikanović iz Zaječara, jedna od polaznica Youth Foruma, kazala je - "U Zaječaru kao malom mestu, pa i u ruralnim sredinama koje ga okružuju, posebno se bavimo time da razbijemo predrasude kod mladih i da ih motivišemo da slobodno dođu kod nas i obrate nam se za sve što im je potrebno, da predlože svoje ideje i da na osnovu toga dalje obavestimo donatore o potrebama mladih u našem gradu“.

Bogat program trećeg Youth Foruma biće upotpunjen onlajn uključenjem mladih iz Egipta, koji će kroz svoje inspirativne priče razmeniti iskustva sa mladima iz Srbije. Ovome se posebno raduje Stefana Stevanović iz Vladičinog Hana, koja je istakla da joj se najviše dopada to što na Forumu ima priliku da upozna nove mlade ljude iz drugih sredina i okruga i da od njih dobije brojna saznanja koja može dalje da primeni i u svojoj sredini.

GIZ/Nemanja Knežević
 

Ono što je zajednička poruka učesnika Youth Foruma je da mladi treba da budu uključeni u kreiranje i sprovođenje aktivnosti za mlade u svojim zajednicama, jer, budući da su i sami mladi, oni vrlo dobro znaju šta je njihovim vršnjacima potrebno.

- Želim da mladima pružim priliku da se kroz omladinski aktivizam bave ličnim razvojem, da dobiju veštine i znanja koja im mogu pomoći kako na ličnom planu u razvoju buduće karijere, tako i u razvijanju svojih lokalnih zajednica. Obuka za omladinske lidere koju sam prošla u okviru ovog projekta mi je mnogo pomogla jer sam shvatila značaj svoje uloge u tome da pružim mladima prilike za razvoj koje su meni nedostajale u tom uzrastu - zaključila je Natalija Branković iz Valjeva.

Učesnici će takođe imati priliku da saznaju šta je Info kutak i kako da ga koriste. Ovaj novi vid podrške predstavlja prostor gde će mladi iz ruralnih sredina moći da se informišu o temama značajnim za njihov lični, socijalni i profesionalni razvoj. U okviru projekta Info kutak mladima biće uspostavljen u 12 jedinica lokalne samouprave koje sarađuju sa projektom.

Projekat "Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji" u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH" u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije. Pokrenut je sa ciljem osnaživanja mladih od 18 do 30 godina, uključujući žene, povratnike i etničke manjine do 40 godina, za aktivnije učešće u njihovim lokalnim zajednicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike