Šta sve donosi nova strategija za mlade u Srbiji: Evo koliko će se smanjiti nezaposlenost i šta ih sve dobro očekuje

28.01.2023

20:50

0

Strategija prepoznaje i mlade koji nisu u procesu obrazovanja, radnom odnosu ili obuci a krajnji cilj da ih 2030. bude 12,8 odsto

Šta sve donosi nova strategija za mlade u Srbiji: Evo koliko će se smanjiti nezaposlenost i šta ih sve dobro očekuje
studenti - Copyright Profimedia

Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine odnosi se na ljude od 15 do 30 godina, a najznačajnije novine se odnose na lokalne omladinske politike i načine kako svi resori mogu da izdvajaju više sredstava za mlade.

Strategija napisana na nešto manje od 130 strana detaljno opisuje pokazatelje koji se tiču omladine u Srbiji poput zaposlenosti, ocene zdravlja, društvenog angažovanja mladih i slično.

Obimno istraživanje predstavljeno je sa mnogo podataka, a na njegovom kraju nalazi se tabelarni prikaz sa opštim i posebnim ciljevima. U njemu se nalazi po pet ciljeva od obe vrste. 

Što se tiče opštih ciljeva navodi se da je trenutna stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti kod mladih 33,6 odsto u 2019. godini, a da je zaključno sa 2030. godinom cilj da ona bude gotovo prepolovljena odnosno 17 odsto.

Stopa nezaposlenosti je 2020. iznosila 19,3 odsto, dok bi deset godina kasnije trebalo da bude maksimalno 15 odsto.

Strategija prepoznaje i takozvane NEET mlade, odnosno one koji nisu u procesu obrazovanja, radnom odnosu ili obuci. Tako je u tabeli naglašeno da je takvih pre tri godine bilo čak 20 odsto, a da je krajnji cilj da ih 2030. bude 12,8 odsto.

Profimedia
Ilustracija

Zanimljivo je i pitanje o zdravlju mladih, koje su postavili ali i to da 87 odsto ima pozitivno mišljenje o svom zdravlju. S druge strane, cilj je da se za sedam godina nivo pozitivnih odgovora podigne na 95 odsto.

Što se tiče posebnih ciljeva, oni se odnose na aktivnosti poput povećanja broja objekata za omladinske aktivnosti ili mladih koji ih koriste. Takođe, aktivnije učešće mladih u društvu na svim nivoima, ravnopravnost, osamostljivanje i slično.

Inače, u stvaranju ove strategije učestvovalo je preko 2.000 mladih ljudi na različite načine a premijerka je naglasila da će se još više njih uključiti kada bude kreiran Akcioni plan.

Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije, koja je učestvovala u izradi strategije, izrazila je nadu da će strategija kroz realizaciju davati podstrek mladima da ostanu u svojim mestima.

Pejićeva je dodala da strategija pruža mogućnost da se prvi put i drugi resori uključe u njenu realizaciju tako što bi se kroz određena pitanja više usmeravali na položaj mladih i izdvajali više sredstava u oblasti rada, inkluzije i drugih tema koje strategija definiše.

- Strukturisana je tako da odgovara na pet važnih pitanja za mlade - prepozavanje i standardizacija omladinskog rada, participacija, na koji način mogu da učestvuju u društvu i utiču na donošenje odluka vezanih za unapređenje njihovog života - izjavila je ona.

Inače, deo strategije s bavi i osnivanjem i radom omladinskih prostora gde oni mogu da se okupljaju i stiču veštine i znanja potrebne za život.

- Strategija na neki način više uređuje to kako mladi mogu da utiču na donošenje odluka i koje mehanizme mogu da koriste, ali jedan deo jeste posvećen i specifičnim pitanjima, koji su glavni prioriteti a koji su ustanovljeni zahvaljujući istraživanju kao najvažnije prioritete i probleme - navela je Pejićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike