Šumske požare na Tari gasiće nova zver: U Nacionalni park stiglo specijalizovano vozilo, među najboljima na svetu (FOTO)

23.02.2023

09:01

0

Program nabavke vozila realizovan je iz sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva Republike Srbije

Šumske požare na Tari gasiće nova zver: U Nacionalni park stiglo specijalizovano vozilo, među najboljima na svetu (FOTO)
Copyright RINA

JP "Nacionalni park Tara" dobilo je specijalizovano vozilo – vatrogasni kamion. Program nabavke vozila realizovan je iz sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva Republike Srbije, na osnovu Konkursa za dodelu sredstava za zaštitu i unapređenje šuma.

Dobijeno vozilo je marke "Rosenbauer", jednog od najboljih proizvođača vatrogasnih vozila na svetu.

Opremljeno je vrhunskom pumpom visokog pritiska i na sebi ima cisternu za 2,5 tona vode i 100 litara penila.

- Nabavkom specijalizovanog vozila imaćemo veći efekat gašenja šumskih požara u inicijalnoj fazi. Podizanjem tehničkih kapaciteta znatno ćemo odmeniti ljudstvo i smanjiti gašenje šumskih požara priručnim sredstvima. Takođe, jačanjem jedinica protivpožarne zaštite JP "Nacionalni park Tara" u znatnoj meri će se rasteretiti angažovanje profesionalnih vatrogasnih jedinica – ističe Marko Tomić, referent za zaštitu šuma i protivpožarnu zaštitu.

Prethodnih dana izvršena je obuka rukovođenja kamionom, što podrazumeva rukovođenje pumpom visokog pritiska, kao i ostalom pratećom opremom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike