Mećava stvorila ogromne probleme: Putni pravci ka Kopaoniku prohodni, delovi Novog Pazara i Lučana i dalje bez struje

06.02.2023

07:43

0

Vozači se upozoravaju na oprez u vožnji i da na planinu ne kreću bez zimske opreme

Mećava stvorila ogromne probleme: Putni pravci ka Kopaoniku prohodni, delovi Novog Pazara i Lučana i dalje bez struje
Ilustracija - Copyright RINA

Zavejane puteve u višim predelima Srbije putari su očistili tamo gde ih mećava u tome nije sprečila. Potpuno je zavejana Crna Trava, a jak vetar pravi smetove i do dva metra. Putni pravci ka Kopaoniku su prohodni.

Olujni vetar od 60 kilometara na sat, koji je povremeno prelazio u mećavu, stvorio je mnogo problema i na Kopaoniku. Vozači se upozoravaju na oprez u vožnji i da na planinu ne kreću bez zimske opreme.

Andrija Aleksić, spasilac Gorske službe spasavanja koji je dežuran na Kopaoniku, kaže da je nebo vedro, sneg ne pada, ali duva jak vetar.

RINA
 

Onima koji kreću na Kopaonik savetuje se da spreme opremu poput lanaca i da provere koja strana je prohodnija.  

Nakon višečasovnog prekida saobraćaja, koji su na deonici od Brzeća do Kopaonika izazvali olujni vetar i mećava, situacija je normalizovana.

Deonica od Novog Pazara prema Sjenici otvorena je samo za putnički saobraćaj. Potpuno je zavejana Crna Trava, a jak vetar pravi smetove i do 2 metra.

Pojedina naselja na području Novog Pazara i Lučana još su bez struje.

U celoj Srbiji temperature su jutros u minusu, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je u šest sati izmereno minus 16 stepeni Celzijusa.

Svi putevi u Lučanima očišćeni i prohodni

Na teritoriji opštine Lučani svi putni pravci i prvog i drugog reda su očišćeni, posuti solju i kamenim ageregatom i u potpunosti su prohodni sa saobraćaj.

Pixabay
 

Prema rečima direktora JP "Dragačevo putevi" Miloja Terzića u protekla dva, tri dana snežne padavine su bile na teritoriji cele opštine zbog čega su angažovani svi raspoloživi resursi kako bi održali te puteve prohodnim.

Kako je rekao, najviše problema bilo je u brdsko-planinskim delovima opštine, podjeličkim i podovčarskim selima, Gornjem i Donjem Dubcu i Glogu.

- Prilikom čišćenja, akcenat nam je bio na čišćenju puteva prvog reda jer se njima odvija autobuski saobraćaj zbog radnika i seljaka. To smo uradili u prvom navratu u nekoliko prolaza i u nekoliko intervencija čišćenja i posipanja, a u toku jučerašnjeg dana smo uspeli da kompletiramo i drugi red. Tako da su sada svi putevi na teritoriji opštine Lučani i prvog i drugog reda očišćeni - rekao je Terzić.

I dalje neprohodan put Novi Pazar-Odvraćenica

Snežna mećava paralisala je puteve na planinama u Srbiji.

Spasilac Gorske službe spasavanja, šef stanice Novi Pazar, Boško Mihailović ceo jučerašnji dan proveo je pomažući žiteljima zavejanih sela.

Kaže da je i dalje neprohodan put Novi Pazar-Odvraćenica i Raška-Odvraćenica.  

Savetuje vozačima da ne kreću na put tim deonicama. 

Putari su, kaže, spremno dočekali ovaj sneg, ali jak vetar stvara velike smetove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike