Sneg u Srbiji! Smetovi visoki do dva metra, neprohodni putevi, narednih dana -20 (FOTO)

05.02.2023

17:30

0

Autor: M. Vu.

Sneg u Srbiji! Smetovi visoki do dva metra, neprohodni putevi, narednih dana -20 (FOTO)
smetovi u celoj Srbiji - Copyright Foto: RINA

Zbog mećave, vejavice i nanosa najkritičnije je na području Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Vlasine, Kopaonika, Golije i u višim predelima Novog Pazara, Raške, Ivanjice, Vranja, Surdulice i Užica. Na ovom području preko 25.000 ljudi je bez struje, najviše na području jugozapadne Srbije. 

Neprohodan je veliki broj lokalnih puteva, a smetovi su visine i preko dva metra, jer je olujni severni vetar imao udare i preko 80 km/h. Visina snežnog pokrivača na ovom području je od 5 do 20 cm u nižim predelima i od 30 cm do 70 cm na nižim planinama i preko metar snega na višim planinama.

Narednih dana na ovom području temperature će biti u dubokom minusu, ujutro i do -20°C. Bez preke potrebe ne krećite na put ovih predela, a ukoliko krenete obavezni su zimska oprema i lanci i zalihe hrane, vode i ćebadi.

Na Kopaoniku preko metar snega

Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je 107 cm. Zbog mećave, ski centar i žičare danas ne rade.

Vlasotince: Teška situacija u brdsko-planinskom delu opštine

Na području vlasotinačke opštine trenutno je najteža situacija na putu Vlasotince-Jastrebac-Donja Lopušnja-Bistrica, koji je neprohodan i gde visina snega iznosi i do 70 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

- Otežano je kretanje i na ostalim opštinskim putnim pravcima u brdsko-planinskom delu opštine. Mehanizacija se teško probija. Očekuje se da ovaj pravac tek sutra bude prohodan. Savet je svima, koji ne moraju, da ne kreću na put, pogotovo ne bez zimske opreme- kaže načelnik Opštinske uprave i član Štaba za vanredne situacije Marjan Stanković.

Foto: Opština Vlasotince
 

Mehanizacija trenutno pokušava da se probije i na putu D. Dejan-G. Dejan-Zlatićevo-Jakovljevo-Tegošnica, kao i na putnom pravcu Vlasotince-D. Lomnica-Sredor-Lipovica.

- Situacija na terenu pogoršana je sinoćnjom snežnom olujom. Solju i rizlom posipaju se i ulice u samom Vlasotincu, kako bi se sprečila pojava poledice - kaže načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković.

Put od Rurna do Bzovika neprohodan, smetovi do dva metra

Na Rudnjanskoj visoravni sneg ponovo pada. Po rečima Stanimira Miljkovića iz Bzovika, putari nisu uspeli da probiju put od Rudna do Bzovika. Duva jak vetar koji, kako kažu, pravi smetove i do dva metra.

Oslabio je i internet signal, ali najbitnije je, kaže Miljković, da su svi zdravi. I drugi loklani putevi u tom kraju tek treba da se očiste. U JKP Putevima kažu da će njihove ekipe sa mehanzacijom ostati na Rudnu i narednih dana.

Vlasinsko jezero zatrpano snegom

Stanovnici oko Vlasinskog jezera su danas muku mučili sa viskom nanosima. U pojedinim delovima smet je je dostizao visinu do krova. 

 

 

Putni pravac Novi Pazar – Sjenica otvoren isključivo za putnička vozila

Putni pravac Novi Pazar – Sjenica otvoren je za saobraćaj isključivo za putnička vozila. Zabrana saobraćaja za teretna vozila ostaje na snazi.

Ostali putni pravci na Pešteri biće očišćeni kada dozvole vremenske prilike, kažu u preduzeću “Novi Pazar put”.

U toku je probijanje putnog pravca Novi Pazar – Golija koji će biti otvoren za saobraćaj tokom dana.

Pravac Raška–Golija ostaće u blokadi dok vremenski uslovi ne dozvole čišćenje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike