Iz vode smo vadili nadgrobne spomenike i delove automobila: Ponovo zasijala reka Lim, preko 10.000 kubika smeća izvađeno kod Priboja!

03.02.2023

20:40

0

Smeće koje je sada uklonjeno stiglo je tokom poplavnog talasa mahom iz Crne Gore jer je reka Lim donela sve što su nesavesni građani odlogali na neadekvatnim mestima

Iz vode smo vadili nadgrobne spomenike i delove automobila: Ponovo zasijala reka Lim, preko 10.000 kubika smeća izvađeno kod Priboja!
Copyright Foto: RINA

Nakon više od 20 dana borba sa nagomilanim smećem je uspešno završena, a Potpećko jezero više nije plutajuća deponija. 

Iz reke Lim tokom ove akcije čišćenja izvučeno je čak preko 10.000 kubika otpada koji je deportovan na deponiju Duboko kod Užica.

- Od 12. januara krenuli smo u čišćenje u punom kapacitetu i sa kompletnom mehanizacijom. Čamcima se guralo smeće prema obali gde su veliki bageri vadili i gurali u kipere. Svaki danje bilo angažovano oko 25 kamiona, a u proseku se na dnevnm nivou izvlačilo 500 kubika smeća - izjavio je za RINU Siniša Laković iz Ekološlog udruženja Jastreb iz Priboja.

Foto: RINA
 

Čišćenje Potpećkog jezera obavljeno je u okviru udružene akcije Eko-uruženja Jastreb, Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, uz koorodinaciju Ministarstva zaštite životne sredine.

Smeće koje je sada uklonjeno stiglo je tokom poplavnog talasa mahom iz Crne Gore jer je reka Lim donela sve što su nesavesni građani odlogali na neadekvatnim mestima.

Foto: RINA
 

- Čitava ova situacija je prava sramota za ljudski rod. Lim je doneo ogromne količine plastičnog otpada, autootpada, delove nameštaja, drvenu masu pa čak i nadgrobne spomenike. Nadamo se da će se končno pronaći neko adekvatno međudržavno rešenje, jer samo tako ovakav scenario neće biti ponovljen - dodaje Laković.

Pravu ekološku katastrofu sprečila je postavljena lančanica, a oko tri kilometra uzvodno na jezeru kod hidroelektrane Potpeć.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike