Deo Srbije i dalje pod vodom: Vanredna situacija u Brusu i Aleksandrovcu, Lim se smiruje, pojedine škole ne rade (VIDEO/FOTO)

20.01.2023

06:58 >> 19:17

0

Autor: J. S. J.

Ono što je novina u odnosu na juče je da je nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, koji će , nadamo se, sprečiti nove i jače poplave.

Deo Srbije i dalje pod vodom: Vanredna situacija u Brusu i Aleksandrovcu, Lim se smiruje, pojedine škole ne rade (VIDEO/FOTO)
Copyright 24sedam/I.P.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju juče proglašena je vanredna situacija.Ono što je novina u odnosu na juče je da je nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, koji će , nadamo se, sprečiti nove i jače poplave. Tokom noći i jutro je bilo kritično u mestima oko Ibra, posebno u Raškoj, ali je od podneva reka u opadanju. Večeras je proglašena vanredna situacija zbog poplava u Brusu i Aleksandrovcu.

Vanredna situacija u Brusu i Aleksandrovcu

Obilne padavine koje su pogodile opštinu Brus izazvale su porast vodostaja i izlivanje Rasine, Graševačke reke, Toplice, kao i njihovih pritoka. Na teritoriji ove opštine je proglašena vanredna situacija, a ugroženo je 15 zaseoka i poplavljeno oko 200 domaćinstava.

Zbog rušenja mosta, u opštini Aleksandrovac na snazi je zabrana saobraćaja svih kategorija vozila i zabrana pešačkog saobraćaja preko mosta na reci Vratarici, na putu Dobroljupci – Igroš, u Dobroljupcima.

Ibar se izlio kod Raške i Ušća, ali je u stagnaciji

U Raškoj je Ibar napunio korito i izlio se. Međutim,kako javljaju reporteri 24sedam koji su na licu mesta Ibar je sada u stagnaciji i očekuje se povlačenje reke. 

U Kraljevu se izlio na gradsku plažu. Izlio u Ušću, pod vodom je fabrika "Ekofarm" na obali reke, prenosi RTS. Vlasnik fabrike u Ušću Bojan Baltić izjavio je za RTS da je voda ušla u kompresorski deo magacina i da se nivo vode sve više podiže.

U Raškoj je poplavljena je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica.

Prekinut železnički saobraćaj

Zbog odrona prouzrokovanog obilnim padavinama privremeno je prekinut saobraćaj na barskoj pruzi, objavio je jutros Srbija voz.

Navodi se da večernji međunarodni voz koji je iz Zemuna krenuo za Bar neće nastaviti putovanje iz stanice Prijepolje Teretna.

Zbog toga su zatvorene i škole i vrtići, a lokalni putevi su u prekisu. Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas da je, kada se radi o poplavama, trenutno najteža situacija na Ibru.

On je za tv Pink rekao da se talas na Ibru kreće prema Kraljevu, te da će u tom gradu večeras biti vrh talasa. "Svi ljudi u slivu su upoznati i na terenu su. Pratimo situaciju", rekao je on. Puzović je uputio apel građanima da se sklone od obala reka.

Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom, javljaju reporteri 24sedam koji su na licu mesta. 

Pogledajte kako izgleda Ibar kod Bogutoca, između Raške i Kraljeva i kod mesta Lozno. 

 

KiM: Zbog poplava bez nastave u Klini i Srbici

Zbog obilnih padavina i poplava nastave u školama danas neće biti ni u Klini i Srbici, saopštile su te dve opštine na KiM.

Navedeno je da je odluka doneta jer je u pojedinim selima u tim opštinama saobraćaj otežan, prenosi Reporteri.

Vlada privrmenih prištinskih institucija saopštila je da je najteža situacija u Klini, dok se stanje u Kosovskoj Mitrovici, Istoku i Srbici stabilizuje.

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naselјima uz obalu Ibra. Iz zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice juče je evakuisano 120 porodica.

U Novom Pazaru nađeno telo jednog stradalog, opada Toplica

U Novom Pazaru je danas pronađeno telo jednog od dvojice muškaraca koje je juče odnela nabujala reka. Evakuisano je 45 ljudi. Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška.

Vrh poplavnog talasa prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane, prenosi RTS.

Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost.

Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu.

Zbog izlivanja reke Toplice obustavljen je saobraćaj na putu Ćukovac - Prokuplje, saopštili su Putevi Srbije. Alternativni putni pravac je državni put I B reda deonica Mala Plana - Prokuplje. Kako se navodi, ekipe su na terenu.

Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Lim opada, besana noć iz Prijepoljaca

 Još jedna besana noć je iza Prijepoljaca koji su se borili sa nabujalim i podivljalim Limom. Tri najkritičnije tačke su Ivanje, Zalug i Brodarevo.

-U mestu Brodarevo izgradnjom nasipa uspeli smo da sačuvamo domaćinstva koliko je to moguće u ovakvim situacijama, u mestu Zalug nažalost je mnogo poplavljenih kuća. Sinoć smo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije obilazili ugrožena područja, dosta je njih ostalo u svojim kućama iako je prvi sprat bio poplavljen -  izjavio je za RINU Vladimir Babić predsednik opštine Prijepolje.
Od ponoći nivo reke Lim je u stagnaciji, a na svakih sat vremena nivo reke opada za 20 centimetara. Očekuje se da ovaj poplavni talas izgubi na snazi. Zbog pucanja cevi na izvorištu Reževica, meštani Brodareva nemaju pijaću vodu. 

Prethodno je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava. Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja.

Raste i vodostaj Save kod Šapca

Na Savi kod Šapca vodostaj će noćas dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusić vodostaj će tokom 20./21. januara dostići granicu redovne odbrane od poplava- navodi RHMZ.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike