Raste vodostaj reka u Srbiji! Izlila se Drina u Karakaju, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica! (FOTO/VIDEO)

19.01.2023

06:19 >> 22:25

0

Autor: J. S. J.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju i Sjenici još juče je proglašena vanredna situacija. Izlile su se reke i kod Čačka, Brusa, Novog Pazara, Dragačeva...

Raste vodostaj reka u Srbiji! Izlila se Drina u Karakaju, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica! (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/ Prijepolje info portal

Padavine i reke već dva dana zadaju muke meštanima Sjenice i okolnih mesta.  

Zbog obilne kiše i izlivanja reka juče je u Prijepolju i Sjenici proglašena vanredna situacija.

Vodostaji rastu, a najkritičnije je u Bukrešu. Izlile su se reke i u okolini Čačka, a uvedena je vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica kod Novog Pazara. I u Brusu je nabujala Rasina. Poplave su odnele i dva života u Novom Pazaru. I u južnoj srpskoj pokrajini se izlila reka Ibar.

U Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izlivanjem vode poplavljeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je u naselјu Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 lјudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, prenela je RTS.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je večeras da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselјu Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavljen.

Ministar Gašić u Novom Pazaru: Imali smo 84 evakuacije danas iz 84 objekta

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je u Novom Pazaru da pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim službama, čine sve da pomognu građanima dasačuvaju njihova domaćinstva nakon što su obilne padavine prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka.

- Na sreću, u ovom delu Novog Pazara, reka je u koritu. Međutim, sve ono što je stiglo sa svih tih manjih bujičnih vodotokova je ogromna količina vode. Želim da se zahvalim gradonačelniku Novog Pazara, građanima i lokalnoj samoupravi koji su danas ovde čitavog dana zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i „Srbijavodama“, kao i Vojsci Srbije koja je istog trenutka izašla da pomogne građanima da sačuvamo domaćinstva - poručio je ministar Gašić.

Poplavljena domaćinstva u Bošnjačkoj mahali, evakuiše se stanovništvo

U naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice situacija je i dalje ozbiljna i za sada je evakuisano više od 50 porodica sa leve strane istočnog mosta.  

Sve opštinske službe i vatrogasci su na terenu i evakuišu stanovništvo ugroženo poplavama, bez obzira na nacionalnu pripadnost, prenosi TV Most.

Sada je važno da se sačuvaju životi a kasnije ćemo zajedno, sa Kancelarijom za KiM nadoknaditi materijalnu štetu, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Da li će Kućica na Drini izdržati nalet reke? Voda preliva kolibu, strahuje se da će nestati!

Simbol Zapadne Srbije, čuvena Kućica na Drini, pod velikim je naletom reke koja preti da je uništi.

Čuvena koliba kod Bajine Bašte trenutno trpi velike udare, a da li će izdržati, na prirodi je da odluči.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Drama u Prijepolju, voda potopila kotlarnice

Osim nabujalog lima koji preti da poplavI kuće i dvorišta, stanovnici Prijepolja sada se suočavaju sa još jednim problemom. 

Veliki deo opštine koji je priključen na daljinski sistem grejanja ostao je u hladnim prostorijama, a takođe hladni radijatori su i u Osnovnoj školi "Valter".

Izlila se Drina u Karakaju, voda u dvorištima i podrumskim prostorijama 

Reka Drina izlila se danas iz korita u naselju Terminal u Karakaju, gde je poplavila dvorišta i podrumske prostorije u četiri stambena objekta, saopšteno je iz Grada Zvornika.

U ovom naselju ugroženo je 40-50 kuća, u Tršiću jedna kuća, kao i vikend naselje Srednji Šepak, navodi se u saopštenju.

Poljoprivredno zemljište je poplavljeno u Roćeviću, Šepku i Tršiću.

Protok na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosi 2.069 kubnih metara u sekundi, dok je protok na HE Bajina Bašta 2230 kubnih metara u sekundi.

U Zvečanu 50 poplavljenih kuća

U Kosovskoj Mitrovici se izlila reka Ibar,  preko 50 poplavljenih kuća u opštini Zvečan

Usled obilnih padavina koje na severu KiM traju više od 15 sati, izlila se reka Ibar u blizini glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U opštini Zvečan su se izlili potoci i reke, a poplavljeno je više od 50 kuća.

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kaže da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

-Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo. Više od 50 kuća je poplavljeno, trenutno je najteže u Grabovcu gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradalih - rekao je Radomirović.

Ističe i da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan, a kako javlja Kosovo onlajn u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Novi Pazar, uvedena vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica

Tanjug/ Prijepolje info portal
 

Štab za vanredne situacije u NovomPazaru je doneo i odluku da se na teritoriji Novog Pazara proglasi vanredna situacija.

Štab apeluje na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

Uvedena je vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica na teritoriji Grada Novog Pazara.

Raška je prilično nadošla za vrlo kratko vreme, kažu nadležni.

Utopila se dva muškarca

Nažalost, danas su se utopila i dvojica muškaraca koji su upali u reku dok su postavljali džakove sa peskom oko kuće.

Ibar je još uvek u granicama redovne odbrane kod varoši Raške.

Takođe, došlo je do izlivanja reka i potoka u Tutinu. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog krša.

Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

Izlile se manje reke u Čačku i kod Dragačeva Bjelica, u Brusu...

Padavine koje su tokom noći pogodile Čačak dovele su do izlivanja nekoliko manjih reka u selima. Najkritičnije stanje bilo je u naselju Obrež gde je voda pretila da uđe u kuće.

Reke su se izlile u selima Viljuša, Prijevor i Vapa, a ekipe Civilne zaštite već satima su na terenu. 

U dragačevskim selima izlila se reka Bjelica Reka Bjelica izlila se jutros na oranice u nebranjenom području u više naseljenih mesta u Dragačevu.

I U Brusu je nabujala reka Rasina. Pogledajte snimak iz sela Lepenac.

Na Limu novi nasip

Iz Crne Gore stižu novi obilni dotoci, pa je na Limu podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda" i opština, obezbeđuju mesta gde se, tokom dana, očekuje vrh poplavnog talasa, prenosi RTS.

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica, kaže da je situacija veoma teška, da su cela naselja pod vodomu, kao i mnogi putni pravci. 

- Grabovica se izlila u uređenom delu koji je napravljen 1975. godine i nikada se nije izlila u visini tehničke škole i gimnazije koje su takođe poplavljene - kaže Mujagić.

Prema njegovim rečima, veliki broj mladih ljudi pomaže Sektoru za vanredne situacije, kako bi se ublažile posledice.

Vrh talasa u večernjim časovima kod Prijepolja

RINA
 

Hidrolog Dejan Vladiković je izjavio za RTS je da su najveći porasti vodostaja registrovani na slivu reke Lim, na Drini i na gornjem toku Zapadne Morave.

Tanjug/ Prijepolje info portal
 

Prema njegovim rečima, na području jugozapadne Srbije palo je od 20 do 40 milimetara kiše. 

Kaže da će u ugroženim područjima u sledećih 12 sati rasti vodostaji, a da se vrh talasa očekuje kod Prijepolja u večernjim časovima.

- Što se tiče Drine imaćemo novih 12 časova propagaciju talasa, a što se tiče Zapadne Morave očekujemo smirinje hidrološke situacije -  rekao je Vladiković. 

Ukazao je da će se padavine premeštati ka istoku i jugoistoku zemlje, tako da se na gornjem toku Južne Morave i pritokama i izvorištu Timoka može očekivati porast vodostaja.

Dunav je, kaže, u domenu srednje niskih vodostaja i ne očekuje se da će značajnije rasti.

- Kod Save imamo veliki talas zbog uticaja Drine i svega što se događalo na svim uzvodnim slivovima, tako da u Šapcu za vikend očekujemo ulazak u redovnu odbranu od popava -  rekao je Vladiković.

Kod Brodareva evakuisana majka sa šestoro dece

Zbog obilnih padavina, Lim raste velikom brzinom i trenutno je na 323 centimetra, rekao je Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasne-spasilačke jedinice. 

Tanjug/ Prijepolje info portal
 

On je rekao da su porasle i pritoke Lima, tako da se izlila i reka iznad Brodareva, pa je  jutros iz tog područja evakuisana majka sa šestoro dece i prebačena na bezbedno mesto.

zlile se manje reke u Čačku U Čačku su se jutros izlile manje reke, a vode ima u dvorištima zbog izlivanja vode iz kanala. U Atenici u Ulici broj 5 intervenisale su ekipe gradskog štaba za vanredne situacije, kako voda ne bi prodrla do jedne kuće. U dragačevskim selima izlila se reka Bjelica Reka Bjelica izlila se jutros na oranice u nebranjenom području u više naseljenih mesta u Dragačevu. Prema rečima načelnika opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, voda se sada povlači u naseljima Viči, Živici i Puhovu i za sada nema ugroženih domaćinstava.

Sve ekipe su na terenu, situacija se prati i pomaže se ugroženom stanovništvu.  

Na Limu je noćas podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. 

"Situacija je dobra, s obzirom u kakvoj se situaciji nalazimo", rekao je Spasojević.

Vanredna situacija u pet gradova 

U Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija.

Kako navode u MUP-u, do sada je evakuisano ukupno 27 lica i to devetoro na teritoriji opštine Sjenica, sedmoro na teritoriji opštine Prijepolje, četvoro na teritoriji opštine Priboj i jedna petočlana porodica u Brodarevu i dva lica iz stambenog objekta zbog izlivanja reke Raške (Novi Pazar).

Brdo palo na automobil 

U mestu Kominje, kod Novog Pazara, danas se dogodila saobraćajna nezgoda kada je deo brda pao na automobil u pokretu

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Žena i deca su bili u kolima. Rečeno joj je da ne prolazi tuda jer je brdo krenulo. Hvala Bogu, nema povređeni - bio je jedan od komentara ispod ovog snimka.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike