24sedam u poplavljenoj Raškoj: Ibar nosi sve pred sobom, poplavljeno šetalište u Kraljevu (VIDEO/FOTO)

20.01.2023

07:48

0

Autor: Ekipa 24sedam

Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstva. Ovo je jače od svih nas - kaže predsednik opštine Raška Nemanja Popović

24sedam u poplavljenoj Raškoj: Ibar nosi sve pred sobom, poplavljeno šetalište u Kraljevu (VIDEO/FOTO)
Copyright 24sedam/I.P./Goran Sivački

U opštini Raška reka Ibar se izlila i napravila puno problema domaćinstvima, a novinari portala 24sedam su na licu mesta. Prema poslednjim informacijma, Ibar nadolazi i situacija bi u noći pred nama mogla biti dramatična.

U Sijaćem polju nedaleko od centra Kraljeva kasno večeras voda iz atmosferske kanalizacije koju Ibar nije mogao da primi izlila se u dve ulice, zbog čega je deo Ulice 27. marta zavoren za saobraćaj. Ibar je prošao i kroz nezavršeni deo bedema u tom delu grada i poplavio poljoprivredno zemljište i jedan ekonomski objekat, rekli su iz gradskog štaba za vanredne situacije.

Ibar se izlio i na šetalište pored reke u centru grada, zbog čega je ono ograđeno žutim trakama i zabranjena je šetnja. U Ušće, gde je zbog zamućenja isključen lokalni vodovod koji snabdeva oko 600 domaćinstava, poslata je cisterna sa vodom odakle će meštani moći da se snabdevaju dok se ne stabilizuje situacija.

Bujica oštetila puteve u novovaroškom kraju: Uvedena vanredna situacija u dve mesne zajednice

U mesnim zajednicama Božetići i Akmačići proglašena je vanredna situacija zbog problema na putnoj infrastrukturi usled obilnih kiša. Nabujali planinski potoci i rečice oštetili su više seoskih puteva, a voda je prodrla i u pojedine stambene i pomoćne objekte.

U opštinskom štabu za vanredne situacije kažu da je najkritičnije stanje prema Tisovici. U Akmačićima je presečen put prema Živanovićima, gde je u četiri kuće petnaestoro mališana.

- Nabujala Tisovica odnela je četiri propusta, pa je od juče u prekidu put Štitkovo – Tisovica.

Mehanizacija je na terenu i žurimo da saniramo štetu pre obilnih snežnih padavina koje su najavljene za naredne dane. U selu Tisovica ima i đaka, a alternativni putni pravac preko Golog brda koji meštani koriste zimi je uglavnom neprohodan zbog visokih smetova - kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

Oko podneva je saopšteno da je Ibar u stagnaciji.

Meteorolozi za ujutro najavili novi sneg

Umeren sneg pada samo još na severoistoku Srbije i on će se u toku poslepodneva izmestiti dalje na severoistok ka Rumuniji. U ostalim predelima Srbije sneg je prestao, a u celoj zemlji prestaće do pred kraj dana.

- Tokom večeri i noći biće suvo, ali pred samo jutro snažan ciklon sa Jadranskog mora doneće Srbiji sa jugozapada novi snažan oblačni sistem sa snegom - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.
 

- Pojačane snage pripadnika Sekora za vanredne situacije su stalno na terenu. Preventivno smo napravili bedeme i iscrpili vodu gde je trebalo - izjavio je novinarima načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović.

Kako je naveo, voda se polako povlači, a nastaviće se crpljenje vode kako bi materijalni troškovi bili što manji.

Alarmantno na Kosmetu: Ibar nadolazi, najugroženiji Zubin Potok i Bošnjačka mahala

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su poplave širom Kosova i Metohije, a pogođen je i Sever. Kulminiralo je juče kada su se u sve četiri opštine izlile reke, rečice i potoci. Situacija je bila najkritičnija u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici – Bošnjačkoj mahali.

Potpoljene su njive u mestu Rvat kod Raške, a reporteri 24sedam su snimili i kako Ibar nosi kokošinjac.

24sedam/Goran Sivački
 

Pogledajte snimak.

A ovo su poplavljene njive.

- Kiša je padala neprestano 24 sata, delovi imanja su nam poplavljeni, a očekujemo da Ibar još nadođe. Ne možemo da procenimo štetu, više sila, šta ćeš - rekao je za 24sedam meštanin iz sela Lozno Radomir Erdoglija.

Kako je Goran Panorac, takođe iz sela Lozno, istakao za 24sedam, reka Ibar nije nadošla ovoliko još od 1979. godine.

- Približno ovako je bilo 1979. Obilne kiše padaju već 24 sata, veliki je sliv od Rožaja i Kosova i Metohije, a posebno od Golije i Novog Pazara, sva voda dolazi odande. Sve je pod vodom, imanje mi je poplavljeno, ne znam kolika je šteta - kaže meštanin Goran Panorac.

U opštini Raška doneta je naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola. U toj opštini poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke.

Ibar je nadošao 25 centimetara, a meštani su pomagali da se postave džakovi.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola. Naveo je da je Ibar na istorijskom maksimumu i da je veliki problem to što je reka ugozila industrijsku zonu.

- Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstava. Ovo je jače od svih nas - rekao je Popović.

Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom, javljaju repoteri portala 24sedam.

Reka Raška je napravila problem uzvodno, a u industrijskoj zoni su dva domaćinstva ugrožena.

Vanredna situacija u nekoliko opština

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici danas je značajna opao, a kritično je u Kraljevu.

U Kraljevu se Ibar izlio na gradsku plažu, kao i u Ušću, a pod vodom je fabrika "Ekofarm" na obali reke.

Vlasnik fabrike u Ušću Bojan Baltić izjavio je da je voda ušla u kompresorski deo magacina i da se nivo vode sve više podiže.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike