Stižu nam obilne padavine sa juga i udari košave: U regionu napadao sneg i napravio kolaps, a evo kad se očekuje u Srbiji

16.01.2023

10:54

0

Autor: M.M.

Sneg se očekuje na najvećim visinama iznad 1.500 - 1.600 metara, a u ostalim krajevima Srbije biće znatno manja količina padavina

Stižu nam obilne padavine sa juga i udari košave: U regionu napadao sneg i napravio kolaps,  a evo kad se očekuje u Srbiji
Sneg u regionu - Copyright 24sedam / J. S.

Republički hidrometeorološki zavoda (RHMZ) danas je izdao upozorenje zbog pojačanih padavina koje stižu sa juga, olujni vetar uz Dunav i u planinama, kao ii zbog snega koji će za vikend pasti u Beogradu i Vojvodini.

I zapadni delovi Kosova i Metohije, kao i jugozapadna Srbija biće zahvaćena ovim meteorološkim pojavama, a  upozorenje se naročito odnosi na oblast južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 milimetara kiše.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1.500 - 1.600 metara, a u ostalim krajevima Srbije biće znatno manja količina padavina.

U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 metara na sat.

Sneg će u petak od jutarnjih sati početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, najviše na planinama, dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

RINA
 

U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 metara na sat. Sneg će u petak od jutarnjih sati početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, najviše na planinama, dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

Obilne padavine u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

I u regionu su stigla upozorenja zbog ekstremnih meteoroloških pojava koje će trajati od danas do 21. januara. U Crnoj Gori je direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a upozorio građane na nepovoljne meteo uslove koji mogu dovesti do otežanog kretanja u saobraćaju. 

U pomenutom periodu se očekuje uticaj brojnih ciklona na području Crne Gore, što će izazvati obilnu kišu, a posebno jaka kiša se očekuje sutra i u sredu, kao i jak južni vetar.

U Republici Srpskoj i regionu očekuju se obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mere u cilju sprečavanja mogućih poplava. Obilna kiša najavljena je od danas pa do 20. januara, a najviše padavina se očekuje sutra i u sredu. Crvena zona je Hercegovina, a natprosečno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Sneg u Sloveniji i Hrvatskoj

Veliki deo Slovenije zahvatile su obilne snežne padavine, koje su dovele do problema u saobraćaju. Sneg je mokar, lomi grane drveća, izaziva nestanke električne energije i dovodi do blokade puteva, posebno u severnim planinskim predelima Gorenjske i Koruške, prenela je STA.

Najobilnije snežne padavine zabeležene su u Koruškoj, gde je oko mesta Črna na Koroškem palo i do pola metra snega, navode prvi izveštaji.

U nižim predelima Gorenjske palo je između 10 i 25 centimetara snega, a na višim nadmorskim visinama i oko pola metra.

AP Photo/Carolyn Thompson
 

Sneg pravi probleme i na širem području Ljubljane. Kako je saopštila Uprava za zaštitu i spasavanje, ima dojava o oborenom drveću i električnim stubovima.

Prema podacima Elektre Ljubljana, zbog snega je bez struje u mreži ostalo skoro 7.900 kupaca, a prema poslednjim podacima bez struje je i dalje 136 trafo stanica, što je približno 1.500 korisnika mreže.

U Hrvatskoj je došlo do nagle promene vremena i dok uz obalu pada kiša, u ostalim delovima zemlje, posebno na planinama je sneg, koji stvara probleme vozačima. Sneg pada u Zagrebu, Međimurju, Samoboru i Zagorju, na Sljemenu, Zavižanu, kao i na krajnjem severozapadu Hrvatske.

Neki od puteva u ovim delovima Hrvatske su privremeno zatvoreni za saobraćaj, a na ponekim je došlo do saobraćajnih udesa, što je stvorilo velike gužve. Iz Državnog hidrometeorloškog zavoda najavljuju da će sneg nastaviti da pada, a u pojedinim delovima zemlje visina snežnog pokrivača dostićiće do 50 centimetara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike