Ski-staze, žičara, bob na šinama i hotel: Golija postaje centar zimskog turizma u Srbiji!

05.01.2023

15:39

0

"Skijališta Srbije" raspisala su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za razvoj ski-centra na Goliji

Ski-staze, žičara, bob na šinama i hotel: Golija postaje centar zimskog turizma u Srbiji!
Golija postaje centar zimskog turizma u Srbiji - Copyright RINA

Prelepa i šumom bogata planina Golija trenutno je jedna od tačaka u Srbiji sa najviše turističkog potencijala, a da bi se svrstala u top turističke destinacije neophodna su i velika ulaganja.

"Skijališta Srbije" raspisala su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za razvoj ski-centra na Goliji, i to na površini od 262,67 hektara, u okviru zone planiranog skijališta i dela turističke celine Odvraćenica.

- Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je tokom prethodnih godina bila jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan, ali pre svega bezbedan boravak i odmor. Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100.000 hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države - rekao je Janko Grbić, direktor TO Ivanjica.

RINA
 

Postojećim planom za ski-centar na Goliji predviđeni su izgradnja ski-staze i žičare, sistem veštačkog osneživanja, hotel i restoran. Kao sadržaj tokom letnje sezone planirano je projektovanje boba na šinama, sa maksimalnom brzinom spuštanja 40 kilometara na čas. Putna infratsruktura rekonstruisana je tokom ranijih godina, a do Odvraćenice sada vodi nov asfaltni put.

- Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši. Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu su i zdrava hrana, ljubazni domaćini i razne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi - dodaje Grbić.

RINA
 

Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog.

Jezero se nalazi usred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende. Na Goliji nema još uvek velikih hotela, i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi, ali po svemu sudeći to će se u budućnosti promeniti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike