Deset centimetara snega na Goliji i Javoru: Putari na ovoj deonici dežuraju 24 sata

13.12.2022

10:31

0

Na Goliji i Javoru trenutna visina snežnog pokrivača je deset centimetara, sneg se zadržava i na kologovozu, ali svi putni pravci su prohodni

Deset centimetara snega na Goliji i Javoru: Putari na ovoj deonici dežuraju 24 sata
Copyright RINA

Nakon Kopaonika koji se tokom videkenda potpuno zabeleo i planine u zapadnoj Srbiji su osvanule pod snežnim pokrivačem.

Na Goliji i Javoru trenutna visina snežnog pokrivača je deset centimetara, sneg se zadržava i na kologovozu, ali svi putni pravci su prohodni.

- U od prvog novembra krenula je zimska sezona održavanja, mi smo uveli dežurstva u trajanju od 24 časa i podigli smo mehanizaciju na drugi stepen angažovanosti. Pedeset posto naših mašina radi na odžavanju kolovoza i za sada nemamo većih problema. Svih neohodnoh agregata imamo dovoljno - kazao je za RINU, Vitomor Arsović iz "Puteva Ivanjica".

Tokom zime putari su sa teškom mehanizacijom najviše angažovani na održavanju putua Preko Brdo - Odvraćenica koji predstavlja najrizičniju tačku na deonici koji povezuje Ivanjicu sa Novim Pazarom. Svake godine tu dolazi do dramatičnih stuacija, jer uprkos svim apelima vozači kreću tim putem i zbog specifičnog geografskog terena za par minuta ostaju zavejani.

- Svake godine putni pravac Preko Brdo - Odvraćenica, preko Golije predstvlja kritičnu tačku ovog puta gde snežni nanosi tokom zimskim meseci dostižu visinu i preko tri metra. Deo te trase smo obezbedili barijerama kako bi smanjili rizik od mogućnosti navejavanja na kolovoz i samim tim predupredili ružne slike spasavanja zavejanih putnika koji se nađu na ovoj kritičnoj tački", dodao je Arsović.

Svi putni pravci na teritoriji Zlatiborskog okruga su prohodni, gde je takođe uvedeno dvadesetčetvoročasnovno dežurstvo putara "Užice putevi".

U celoj Srbiji jutros su temperature ispod nule, a najhladnije u šest sati bilo je na Kopaniku - minus devet, i Crnom vrhu - minus osam stepeni celzijusa.

U najvećem delu zemlje temperature su između tri i pet stepeni u minusu, a najmanje hladno je u Negotinu, gde je minus jedan stepen.

Prema prognozi, u Srbiji će danas biti hladno uz slab i umeren jutarnji mraz i lokalnu maglu. U toku dana u većem delu zemlje biće pretežno sunčano, a na jugu Srbije umereno oblačno. Duvaće  slab i promenljiv vetar. Najniža temperatura biće od -8 do 0, a najviša od 0 do 6 °C. U toku noći očekuje se naoblačenje u svim krajevima. 

Inače, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se sutra na području istočne Srbije u toku dana očekuju mešovite padavine - ledena kiša i sneg

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike