Osuđenici u niškom zatvoru sagradili sebi crkvu: Mnogi dolaze da se pomole i zapale sveću i ovde su pronašli mir (FOTO)

31.12.2022

06:15

0

Unutar zidina niškog zatvora rukama osuđenika izgrađena je crkva u kojoj se mole i ispovedaju, pokušavajući da nađu pravi put

Osuđenici u niškom zatvoru sagradili sebi crkvu: Mnogi dolaze da se pomole i zapale sveću i ovde su pronašli mir (FOTO)
Copyright RINA

Oko 1.000 zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu Niš služi svoju kaznu. Oni su najbolji primer da humanost ne poznaje granice kada su za lečenje male Nađe sakupili veliku količinu novca, ali i da svako ima pravo na pokajanje i molitvu.

Unutar zidina niškog zatvora rukama osuđenika izgrađena je crkva u kojoj se mole i ispovedaju, pokušavajući da nađu pravi put. U izgradnji su, potpuno dobrovljno, učestvovali čak i pripadnici islamske veroispovesti. Za njih je ovo trenutak radosti i tračak nade, da im brže i lakše prođu teški dani.

RINA
 

- Imamo veliki broj osuđenika koji žele da na dobrovoljnoj bazi prisustvuju bogosluženjima, sa velikom željom i voljom. Kada nema bogosluženja u ovom hramu, mogu slobodno da dođu, da zapale sveću i pomole se Gospodu, i što bi se kolokvijalno reklo, da sagledaju svoj život i tako prepoznaju razloge zbog kojih su ovde i da u nekoj budućnosti to poprave, da izađu kao novi i bolji ljudi - kazao je za RINU sveštenik Ivan Cvetković.

A pored molitve, mnogi su ovde ostavili svoj pečat radeći na gradnji božije kuće.

RINA
 

Samouki slikar Miloš godinama je svojim umećem oslikavao anđele, svece po crkvenom svodu, kao i duboreze. On će na slobodu za tri godine, ali u ovom hramu njegovi radovi ostaće večno.

RINA
 

- Sticajem okolnosti, jedini imam slikarskog iskustva. Uspeo sam da okupim ljude i krenuli smo sa realizacijom posla. Većinu slika sam ja oslikao, i za to mi je trebalo više od dve godine. Pored toga, imam i radionicu koja je povezana sa crkvenim stvarima, radim ikonostase za mnoge bogomolje širom Srbije i programer sam na CNC mašini - priča Miloš.

RINA
 

Na inicijativu osuđenika kazneno-popravne ustanove u Nišu, obnovljen je hram čiji je kritor Aleksandar Karađorđević, u samom centru zatvora, koji je i tada imao istu namenu. Sada se poslednjih godina osveštava slavski kolač.

Pored hrama posvećenog kralju Stefanu Dečanskom, unutar zidina ove ustanove postoje i bolnica, industrijski deo, pa čak i škola za ljude koji na slobodi nisu imali uslove da završe osnovnu školu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike