Vanredno stanje na području Pirota, škole sutra ne rade: HITNO! Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka!

25.12.2022

20:35

0

Autor: 24sedam

Čak 51 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom, od kojih su dve teško povređene

Vanredno stanje na području Pirota, škole sutra ne rade: HITNO! Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka!
Pirot posle curenja amonijaka - Copyright printscreen/instagram/192_rs

Škole u Pirotu sutra neće raditi, a ni treća smena u fabrikama večeras. Na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja u 16.36 časova došlo je do prevrtanja jedne vagon-cisterne tovarene amonijakom.

Čak 51 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom, od kojih su dve teško povređene. Jedan muškarac koji je preminuo, takođe se dovodi u vezu sa curenjem amonijaka.

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je HITNO obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

Printscreen/Youtube/RTS
Uviđaj posle prevrtanja vagona-cisterne sa amonijakom

- Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike