Planina Tara dobila novi vidikovac: Sa stene Vrla ripa na 1.000 metara nadmorske visine puca pogled na lepotu i istoriju

21.12.2022

14:01

0

Ovaj vidikovac idealan je za predah od šetnje, ali i za pravljenje odličnih fotografija

Planina Tara dobila novi vidikovac: Sa stene Vrla ripa na 1.000 metara nadmorske visine puca pogled na lepotu i istoriju
Vidikovci na planini Tari u kojima turisti uživaju - Copyright RINA

Nadaleko poznata po svojim prirodnim lepotama, planina Tara jedna je od najatraktivnijih lokacija u Srbiji. Poznata je po velikom broju vidikovaca koji oduzimaju dah, a sada se Banjskoj steni i Sokolarici pridružio još jedan s kog puca veličanstven pogled na planinske predele.

Na Uroševoj steni, na oko dva kilometra od centra Kaluđerskih Bara, na makadamskom putu ka Solotuši i Ponikvama nikao je vidikovac Vrla lipa.

RINA
 

- To je treći vidikovac koji je uređen u blizini samog centra Kaluđerskih Bara posle Crnjeskova i vidikovca Platno. Vrla lipa se nalazi u prijatnom ambijentu četinarske šume, uz sam put, i predstavlja novu atrakciju za turiste koji dolaze na najlepšu srpsku planinu - kazao je za RINU Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

Ušuškan u prirodnom bogatstvu, ovaj vidikovac idelan je za predah od šetnje, ali i za pravljenje odličnih fotografija. Veliki broj ljudi je posećivao ovo mesto i pre nego što je ono i zvanično postalo vidikovac. Sada je tu postavljena i osmatračnica visoka oko osam metara.

RINA
 

- Sredstva za izgradnju vidikovca su opredeljenja u iznosu od 1.300.000 dinara iz resornog ministarstva. Vrla ripa je izdužena i uska stena na 955 nadmorske visine, bez zaštitne ograde i drugog mobilijara. Spada u najposećenije vidikovce sa kojih se posmatraju Jasikovice i ostaci Solotnika, srednjovekovne tvrđave iz 15. veka - dodao je Spasojević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike