Držao mi je sestru i druga na nišanu, ubio mi je psa, a onda tražio pare: Užičanka jedan dan na Tari će zauvek pamtiti

21.10.2022

21:10

0

Autor: 24sedam

Sve se odigralo u mestu Iver, gde Andrići imaju kuću, kada su Dušica i Darko poveli u šetnju Mazu i drugog psa, Dobricu

Držao mi je sestru i druga na nišanu, ubio mi je psa, a onda tražio pare: Užičanka jedan dan na Tari će zauvek pamtiti
Ilustracija - Copyright Unsplash

Tog dana sam izgubila psa, a mogla sam i sestru i druga. Od zalutalog metka mogao je stradati i neko treći, slučajni prolaznik.

Ovo su reči Užičanke Anđele Andrić (28) čijeg mezimca, psa Mazu, je 4. oktobra iz puške – sačmare na obroncima Tare iznad Mokre Gore ubio muškarac iz ovog sela. Velikom srećom, kaže ona, sačmom nisu pogođeni njena sestra bliznakinja Dušica i njihov drug Darko Drobnjaković.

Sve se, kako priča, odigralo u mestu Iver, gde Andrići imaju kuću, kada su Dušica i Darko poveli u šetnju Mazu i drugog psa, Dobricu.

- Dok su izlazili iz šume čuli su najpre jedan, zatim i drugi pucanj. Maza, koja je išla nekoliko metara ispred njih, je pala mrtva. Pucanj, mrtav pas i čovek sa puškom u rukama koji se uspravlja u visokoj travi – tog trenutka po njih dvoje počeo je horor – priča „Blicu“ Anđela Andrić.

RINA

"Problem sa kozom"

Kaže da je njena sestra pitala čoveka koji je držao pušku da li je on ubio njenog psa, na šta je on odgovorio: „Naravno da jesam! Malog sam promašio, a za ovog velikog sam čučao i čekao da naiđe. Znao sam da ću ga pogoditi. Duguješ mi 15.000 dinara za kozu“.

Kakvu kozu – pitala je u neverici uplašena Dušica, ne znajući o čemu priča čovek koji je iz zasede ubio njenog mezimca.- Dobila je odgovor da je navodno naš pas, koji se nije udaljavao od sestre tokom šetnje, napao njenovu kozu i "pojeo joj but" – kaže Anđela.

Maza je bila, pojašnjava ona, čipovana i vakcinisana. Anđela kaže da je utvrđeno da je koza čoveka koji je ubio Mazu napadnuta dan ranije, kada je on slučaj prijavio veterinarima, a kada Maza i Dobirca nisu bili u Mokroj Gori, nego u Užicu.

Koji pas je ujeo kozu Mokrogorca koji je ubio Mazu iz sačmare, i kada se to dogodilo,  nije utvrđeno.

Drami nikad kraja, novac na "sto"

- Držeći pušku u ruci tražio je novac za kozu i naterao ih da mrtvo, krvavo telo psa podignu na njegov motokultivator. Zahtevao je od njih da odu sa njim do njegove kolibe, iako oni to nisu želeli, da vide osakaćenu kozu, pa da ih potom odveze do naše porodične kuće kod Vizitorskog centra da mu sestra da pare za kozu. Dušica nije imala novca ni kod sebe, ni u kući – nastavlja Anđela Andrić.

Pre nego što su krenuli Mokrogorac je ostavio pušku u svoj automobil. Pola sata vozio je u prikolici Dušicu i Darka bespućem i šumskim putevima uz opaske: „Šta plačeš za tim psom, ćuti, ja za mojom majkom nisam toliko plakao. Pomerite se na desnu stranu da se ne prevrnemo u provaliju i poginemo. Evo je krivina, sad pređite na levu stranu“.

Profimedia

- Mojoj sestri iz glave nije izbijala misao da je otac našeg prijatelja, samo petnaestak dana ranije, poginuo na istom putu zbog prevrtanja motokultivatora. U istom takvom motokultivatoru oni su bili prinuđeni da se voze čučeći i drže za šta stignu – dodaje sagovornica.

Uz pratnju Mokrogorca, koji ih je, kako kaže Anđela, lišio slobode i primorao da mu daju pare, Dušica i Darko su morali da pozajme novac od prijatelja iz Vizitorskog centra. Tek tada je uzeo novac ostavio je dvoje Užičana sa mrtvim psom i udaljio se. Kozu je zadržao za sebe.

Prijava policiji i puška

Tada je slučaj prijavljen policiji koja je izašla na lice mesta, a o svemu su upoznati Veterinarska inspekcija i Park prirode "Mokra Gora" koji upravlja ovim područjem.

Za muškarca koji joj je ubio psa i čiji hici su ugrozili njenu sestru i druga, Anđela Andrić kaže da je meštanin Mokre Gore i da na drugom kraju Ivera tokom leta i jeseni napasa koze. Datum kada je njen pas ubijen, podseća, je Dan zaštite životinja.

- Pušku iz koje je ubijena Maza, a koja je mogla biti kobna i po dvoje mladih ljudi, policija je već dva puta oduzimala, ali i vraćala vlasniku. Oružje mu je i ovaj put oduzeto, a policija je protiv njega podnela prijavu – napominje Anđela Andrić.

Ona ukazuje da se događaj odigrao u Parki prirode „Mokra Gora“, gde je sav životinjski i biljni svet zaštićen i gde je zabranjeno nošenje i neovlašćeno korišćenje oružja.

- Želimo da učinimo sve što možemo da ljudi koji bi da oružjem i otrovom „sude“ životinjama ili postanu svesni da to ne smeju da čine, ili da u tome budu efikasno sprečeni. Bezobzirno ubiti psa, ili neku drugu životinju, niti je ljudski, niti po zakonu. Zbog svega, želimo i da oformimo fond iz koga ćemo finansirati formiranje azila za pse koje njihovi vlasnici, meštani Mokre Gore, ali i turisti, sve češće i u većem broju „zaboravljaju“ na Tari i Zlatiboru – poručila je Anđela Andrić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike