Više vole instrumental nego pesmu sa tekstom: Uz muziku sa radija krave provereno daju više mleka

10.12.2022

22:11

0

Neki puštaju Baha, neki Betovena, Mocarta, a mi ovde stanicu na radiju podešavamo na narodnu muziku - kaže Stevan Ivanovića iz sela Pranjani na Suvoboru

Više vole instrumental nego pesmu sa tekstom: Uz muziku sa radija krave provereno daju više mleka
Uz muziku krave daju više mleka - Copyright RINA

Prema brojnim svetskim istraživanjima, dokazano je da krave daju više mleka ako slušaju muziku. Da ovo nije samo puka teorija, već i činjenica dokazana u prkasi, najbolje pokazuje primer sa farme Stevana Ivanovića iz sela Pranjani na Suvoboru. On svojim kravama pušta muziku sa radija, a one mu daju još više mleka.

Ipak, ne reaguju tako dobro na svaki žanr i pesmu, već i one imaju svoje omiljene hitove.

- Neki puštaju Baha, neki Betovena, Mocarta, a mi ovde stanicu na radiju podešavamo na narodnu muziku. Čini mi se da više vole instrumental nego pesmu sa tekstom. U našoj štali nikada nije bilo manje od 10 grla, od toga i živimo, pa smo im obezbedili i lagodnost u vidu muzike - kaže Stevan.

RINA
 

Merilo njihovog prinosa jeste muzilica, a domaćin Stevan zadovoljan je količinom mleka koje njegove krave daju. Smatra da, osim što im muzika prija i daju više mleka, ona utiče da budu mirnije i druželjubivije.

- One vole da čuju oko sebe neke glasove. Tako se navikavaju na buku, ne skaču i ne beže dok se muzu. Mnogo su mirnije kad imaju muziku, čim im je ugasimo, one riču kao da su gladne, vidno su nezadovoljne. Čini mi se kada bismo im taj vid ugođaja onemogućii, to bi za njih bilo kao kazna - pojasnio je Stevan.

Ako vas put navede u suvoborska sela i začujete iz neke štale šumadijsku dvojku, znajte da se to pušta zbog krava koje obožavaju te zvuke. Osim što utiče na njihovo raspoloženje, često i farmeri zapevuše dok rade, pa im obavljanje teških poslova u štali lakše pada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike