24SEDAM RUMA Obeležen 9. maj - Dan pobede

09.05.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Mislili smo da je fašizam pobeđen, vidimo da se sve češće i sve otvorenije povampiruje tako da će naša borba biti stalna, a mi kao narod smo spremni da tu zrtvu podnesemo, to je obaveza prema našem nasleđu - rekao je Stevan Kovačević

24SEDAM RUMA Obeležen 9. maj - Dan pobede
Obeležen Dan pobede - Copyright Opština Ruma

Tradicionalnim polaganjem venaca na spomen obeležje žrtava Drugog svetskog rata, u Rumi je danas obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom. Vence su polozili predsednik Skupštine Opštine Ruma, Stevan Kovačević, zamenica predsednika Opštine Ruma, Biljana Popović Jovanović, predstavnici SUBNOR-a, srodnih boračkih organizacija, političkih stranaka i građani.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević ukazao je na činjenicu da je srpski narod ponosan na svoje antifašističko opredeljenje, da je ono negovano decenijama bez obzira kakvi su politički vetrovi duvali oko nas, te da zrtva koju je naš narod i koju su i naši sugrađani ovde u Rumi podneli, nas na to i obavezuju.

"Mislili smo da je fašizam pobeđen, vidimo da se sve češće i sve otvorenije povampiruje tako da će naša borba biti stalna, a mi kao narod smo spremni da tu zrtvu podnesemo, to je obaveza prema našem nasleđu. Zato ja zelim da zahvalim i ovog puta što ste ovde sa nama, sa udruzenjima koje neguju tradiciju narodnooslobodilačke borbe, jer to je jedini način da na opasnost od fašizma i njegovog povampirenja stalno ukazujemo i da podsećamo na našu obavezu koju imamo prema našim precima, neka je večna slava svim palim zrtvama fašizma i neka zivi sloboda, zivela Srbija", poručio je Kovačević.

Opština Ruma
 

Drugi svetski rat najkrvaviji je i najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva, kazao je Tomislav Milić, predsednik SUBNOR-a Ruma i naglasio da su kao u svim ratovima najveće zrtve podnelo nevino, civilno stanovništvo. On je upozorio da nas današnje aktuelne svetske prilike moraju učiniti posebno opreznim, jer međunarodno pravo praktično ne postoji, vladaju samo interesi, a prijateljstava među drzavama gotovo da i nema.

"Dan pobede nad fašizmom nije samo praznik, on je priznanje i satisfakcija za borbu u kojoj su građani Srbije dali nemerljiv doprinos. Zato moramo kontrolisati svoju istoriju, svoju sadašnjost i biti kreatori sopstvene budućnosti. To je put očuvanja istine, časti, progresa, samobitnosti i slobodoumnosti", naglasio je Milić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike