David je srpski Ber Grils: Preživljava u divljini i spava na -30 stepeni! (FOTO/VIDEO)

28.11.2022

12:24

0

Društvo mu pravi verenica Jovana, koja, otkako su se upoznali, retko propušta ovakva kampovanja

David je srpski Ber Grils: Preživljava u divljini i spava na -30 stepeni! (FOTO/VIDEO)
David je srpski Ber Grils - Copyright RINA

Iako bi mogli da uživaju u ušaškanosti toplog doma kad završe obaveze tokom radne nedelje, grupa mladih Zlatiboraca ipak bira nešto drugo. 

Ova hrabra družina odlučila se za preživljavanje u šumi, i to je njihov način života. Sa sobom ne nose ni hranu, ni vodu, i spavaju pod otvorenim nebom, čak i kad se temperatura na planinskim visovima spusti u debeo minus.

- Svaki posao i obaveze sa sobom neminovno donose velike količine stresa, a kad dođete u šumu daleko od svih, zaboravite na sve. Ovo što mi radimo nije provođenje vremena u vikendicama, ovo je puko preživljavanje u šumi. Vodu i hranu sami tražimo, ložimo vatru jer bismo se u suprotnom smrzli. Improvizovali smo kamp na zlatiborskom vrhu Viogor, to je prava divljina i netaknuta priroda. Nakon toga, kad spoznamo sve svoje lične i granice divljine, u grad se vraćamo preporođeni - rekao je za RINU David Kolaković, član ove neobične družine.

RINA

Društvo mu pravi verenica Jovana, koja, otkako su se upoznali, retko propušta ovakva kampovanja. Ono što je najvažnije jeste da nalože vatru, jer ako to ne urade bivaju u ogromnoj, pa čak i životnoj opasnosti. Najveći njihov neprijatelj je zima, ali uspevaju da joj doskoče.

- Drva u šumi ima, ali ako su mokra, onda vatra teško plane. Naše prirodne hepo kockice su komadići drveta koji su prekriveni smolom, to kad nađemo "na konju smo", znamo da će vatra odmah da se upali. Kad padne noć, uvek spavamo na smenu, jer neko mora voditi računa da se vatra ne ugasi. Signala za mobilni telefon nema, tako da ostajete samo u društvu dobrih prijatelja i vaših misli. Svakome bih preporučio ovakvu antistres terapiju - dodaje David.

Ovaj mladi Zlatiborac već se dokazao kao pravi avanturista. Sa verenicom je čak ušao i u ledeno Ribničko jezero i kupao se usred zime, a u vodi je proveo čak devet minuta. Ovako jača svoju izdržvljivost na niske temperatire, a taj test već je položio kad je spavao na rekordno niskoj temperaturi u šumama Murtenice, kako drugačije nego u improvizovanom kampu.

- Na ovu avanturu sam se osmelio sa još par prijatelja, temperatura se te noći spustila na čak minus dvadeset sedam stepeni. Spavali smo u bungalovu od snega. Vatra nije smela da bude prejaka kako se sneg ne bi otopio, pa smo održavali samo žar. Ipak, uspeli smo. Čovek ni sam ne zna koliko može dok ne pokuša neke stvari - priča David.

Tokom leta možda ovim hrabrim ljudima problem ne predstavljaju niske temperature, ali tada im svakog trenutka preti susret sa divljim životinjima. Medvedi, vukovi, divlje svinje i zmije su svuda oko njih.

- Ne plašimo se, ne diramo ih, pa ni one ne diraju nas. To je to neko pravilo u divljini kog se pridržavamo - kaže ovaj avanturista.

Iako su uslovi surovi i izuzetno teški, sve ih uspešno preborde uz priče do duboko u noć i veličanstveni pogled od milion zvezdica. Smisao za humor im ni za vreme ovog iskonskog preživljavanja ne nedostaje.

- U grupi uvek treba da imate jednog debelog člana. Ako vas napadne neka divlja životinja on je prvi na meniju, a ako nestane hrane, opet je on prvi na meniju - govore šaleći se i uz širok osmeh.

David kaže da će i venčanje sa verenicom Jovanom koje je planirano za sledeću godinu biti prava nezaboravna avantura, nalik ovom njihovom preživljavanju. Ipak, srpski Ber Girls još uvek nije hteo da otkriva detalje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike