Užasni prizori kod Prijepolja: Poplave donele tone smeća i zatrpale Lim i Potpećko jezero (FOTO/VIDEO)

22.11.2022

12:55

0

Situacija preti da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje su trenutno sprečile dalje prodiranje otpada

Užasni prizori kod Prijepolja: Poplave donele tone smeća i zatrpale Lim i Potpećko jezero (FOTO/VIDEO)
Nagomilani otpad na reci Lim - Copyright RINA

Nabujali Lim osim u Prijepolju, gde su poplavljene kuće i poljoprivredno zemljište, probleme je donelo i u opštini Priboj gde je vodena bujica na Potpećko jezero donela tone otpada iz Crne Gore.

Situacija preti da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje su trenutno sprečile dalje prodiranje otpada.

- Radi se o 10 do 15 hiljada kubika smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila da ne bi došlo do ekološke katastrofe u opštini Priboj ali i dalje nizvodno u Bajinoj Bašti i na hidroelektrani `Perućac` - rekao je Željko Ječmenica, direktor JKP „Usluga” Priboj.

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta. Ipak, zatvaranjem deponije Stanjevine i postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliki problem. Lančanica na Limu u delu toka kroz opštinu Priboj je najduža i iznosi 300 metara.

"Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta. Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu”, kazao je za RINU Siniša Laković predsednik Ekološkog udruženja Jastreb čiji članovi su raniji bili angožavni na čišćenju smeća sa lančanice.


Opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom Limom stiže u Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike