U Novom Pazaru i Tutinu reke miruju, situacija stabilna i u drugim opštinama: Kritično jedino na jugozapadu zemlje, kiša ne prestaje da pada

21.11.2022

07:48

0

Autor: J. S. J.

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade

U Novom Pazaru i Tutinu reke miruju, situacija stabilna i u drugim opštinama: Kritično jedino na jugozapadu zemlje, kiša ne prestaje da pada
Poplave u Novom Pazaru - Copyright 24sedam

Nakon stravičnih izlivanja reka i poplava koje su juče pogodile pojedine delove zemlje, situacije je danas relativno stabilnija i mirna.

U Tutinu i Novom Pazaru situacija pod kontrolom

Posle izlivanja reka Vidrenjak u Tutinu i Jošanice u Novom Pazaru, situacija u te dve opštine na jugozapadu Srbije stabilnija je u odnosu na juče.

Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.

-Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema - rekao je Dupljak.

Prema njegovim rečima, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu.

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade.

Reka Vidrenjak u Tutinu povukla se u korito, a bujica je ostavila velike posledice.

- Sada radimo na sanaciji štete, ali i dodatnom ojačavanju nasipa na rečnim koritima. Jučerašnje izlivanje reke i njenih pritoka ugrozilo je oko 50 domaćinstava- rekao je predsednik opštine Tutin, Salih Hot.

-Obilna je kiša padala, teritorija naše opštine je dosta velike pa ćemo štetu tek utvrditi. Bilo nam je lakše kada su ministri došli u naš kraj, uverili su nas da će država i ovog puta učiniti sve da bi zaštitila žitelje Tutina. Pomoć su ponudili Vojska i MUP, a mi ćemo rado delovati zajednički na prevenciji i reagovati ako to bude potrebno - rekao je predsedsnik opštine Tutin Salih Hot.

U Tutinu je od juče na snazi vanredna situacija, a u Novom Pazaru vanredna odbrana od poplava.

Od juče je otežano vodosnabdevanje Novog Pazara, nastava je obustavljena u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji tog grada.

Mirno i na severu Kosova i Metohije

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra, ali je situacija i u ovim delovima pod kontrolom. 


- Imajući u vidu da su obilne padavine dovele do toga da je zemljište poplavljeno vodom, a sa njom se bunari vodomera i druga mesta pune prljavom vodom. U takvoj situaciji postoji šansa da će kišnica iz vaših bunara prodreti kroz sve potencijalne rupe u vašoj mreži snabdevanja. U ovom slučaju, voda za piće koju konzumirate može biti kontaminirana nečistom vodom, navodi se u saopštenju vodovodnog preduzeća Mitrovica.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik, došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su građani spremili za zimu, meštani ga prebacuju na bezbedno mesto, s druge strane puta.

Gradonačelnik opštine Zvečan u ostavci Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao je na teren, nakon čega je rekao da je situacija trenutno pod kontrolom.

- Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu smo, kazao je Todosijević.

Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Nadležni su upozorili vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

U Prijepolju kiša i dalje pada, situacija kritična

Lim je u Brodarevu poplavio sportske terene „Jalija“, a preti i da ugrozi Vatrogasni dom.

U Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz samu obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Prema rečima predsednika opštine Vladimira Babića, vodostaj Lima raste iz časa u čas, a ono što dodatno zabrinjava jeste kiša koja ponovo pada u Prijepolju, ali i u opštinama severa Crne Gore, odakle stiže velika količina vode.

- Večeras smo na sednici štaba doneli odluku da se zabrani prelaz preko visećeg mosta dok se vodostaj Lima ne vrati u dozvoljene granice. Zabranili smo pristup sportskim terenima ORSI. Zabranjen je prolaz lokalnim putem uz obalu reke Lim u MZ Ivanje, a pratiće se vodostaj Lima na magistralom putu u mestu Strugovi. U Šarampovu će biti nastavljeno postavljanje zapreka a u Brodarevu se pratiti situaciju u okolini Vatrogasnog doma – rekao je Babić nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike