Panter kao da je u zemlju propao! Obustavljena potraga za divljom životinjom u atarima Apatina

17.11.2022

05:40 >> 06:36

0

Prema izjavi Nemanje Ivanovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu je suspendovana

Panter kao da je u zemlju propao! Obustavljena potraga za divljom životinjom u atarima Apatina
Crni panter - Copyright Profimedia

Potraga za crnim panterom u okolini Apatina suspendovana je posle više dana pretrage Prigrevičke šume i Banje Junaković kod Apatina. 

Ekipa koja je radila na potrazi mačke koja je uznemirila meštane je spakovala svoje dronove i termalne kamere, a potragu okončali. Bar za sada.

Prema izjavi Nemanje Ivanovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu je suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka.

Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija
 

- Nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima, nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja. Nisu pronađeni relevantni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zveri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje - kazao je Ivanović za Dnevnik.

Nema tragova pantera, snimak "klimav"

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja.

Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zveri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše "klimavi" dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zveri.

 

 

Ili je zver uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena, ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća "Vojvodina šume" i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi.

Ovaj slučaj intrigira javnost već danima , ali su se pojavile i sumnje da je životinja viđena u okolini Apatina baš panter. 

Direktorka Zoo vrta u Subotici Sonja Mandić, poručila je da oni nisu stoprocentno sigurni o kojoj se životinji tačno radi.

- Mi smo u proteklo vreme uključeni u potragu za ovom životinjom na teritoriji opštine Apatin, preko inspekcijskih službi, konkretno preko pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Pored drugih državnih organa i mi pružamo stručnu pomoć, odnosno pokušavamo da asistiramo postupajućin inspektorima na terenu u potrazi za ovom životinjom, koja još uvek nije sa sigurnošću determinisana. Dakle, nismo sigurni koja je to vrsta divlje mačke, ukoliko je u pitanju velika mačka. Naime, vrlo je teško na osnovu izjava svedoka koji prosto nisu stručna lica da izvrše determinaciju i u ovom trenutku odrediti za kojom tačno vrstom životinje se traga - rekla je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike