Otkud panter u njivama oko Apatina? Biolog Ovari smatra da je pobegao nekom šverceru, a evo šta uraditi ako ga slučajno sretnete

12.11.2022

07:20

0

Ovari tvrdi da životinja nije pobegla iz ZOO vrtova na teritoriji Mađarske, ali ni Osijeka

Otkud panter u njivama oko Apatina? Biolog Ovari smatra da je pobegao nekom šverceru, a evo šta uraditi ako ga slučajno sretnete
Biolog Kristijan Ovari o crnom panteru - Copyright printscreen/TV Pink/Profimedia

Potvrda JP "Vojvodinašuma" o pojavi crnog pantera (leoparda) na teritoriji opštine Apatin.

- Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu - ističe se u saopštenju i poziva na oprez od strane građana.

Biolog Kristijan Ovari otkriva za 24sedam da se, najverovatnije, radi o životinji koja je švercovana pa pobegla vlasniku.

- Kolege iz Mađarske su prošle godine u decembru konstatovale veliku crnu mačku koja je od vrha njuške, do vrha repa 180 centimetara dužine. A visina grebena je oko 65 centimetara, a procena je da ima oko pedesetak kilograma težine. Tada je bilo nagađanja da li je pobegla iz nekog ZOO vrta i odakle bi mogla biti, ali se niko nije javio da je imao gubitak ili beg životinje. I mačka je mistično nestala, a to je ostalo na tome dok se nije desio ovaj slučaj - kaže Ovari.

Profimedia
Crni panter

Prema njegovim informacijama, životinja definitivno nije iz mađarskih ZOO vrtova a kaže da se čuo i sa kolegama iz Osijeka a da ni njima ne fali panter.

- Znači, to može biti samo neka životinja koja je ilegalno dospela u našu zemlju. Što ne bi bilo retkost jer smo nedavno imali situaciju sa lavom koji je zaplenjen od fizičkog lica i smešten u ZOO vrtu na Paliću. Tako da taj šverc postoji - kaže on.

Ovari kaže da je mala verovatnoća da neko dođe u susret sa panterom.

- Mala je verovatnoća, ali u slučaju da se, ipak, desi da se susretnemo sa nekom od zveri iz porodice velikih mačaka najbitnije je ne paničiti, ne okretati leđa i ne krenuti da panično bežite. Jer onda smo kao plen, a oni su definitivno brži od nas - objašnjava on.

Biolog dodaje da je bitno ne gubiti životinju iz vida.

 

 

- Polako i smireno se udaljiti, činiti se što većim jer neće ni jedna životinja rizikovati da uđe u otvoreni konflikt a da nije sigurna da je jača. Po prirodi se oni nas plaše više nego mi njega - dodaje Ovari.

- Generalno gledano, ako smo pribrani, ne glumimo junaka i ne jurišamo na nju, velika je verovatnoća da je nećemo čak ni primetiti. Jer oni imaju skrovit način života, zavlače se i skrivaju, pa u tom kontekstu nisu naša primarna opasnost. Tim pre ako je do sada nisu našli, a tamo ima farmi ovaca, koza i svačega okolo, znači da se ona savršeno snalazi sa divljim životinjama. Pre svega mislim na srneću divljač, razne zečeve, fazane, sitne ptice, a u krajnjoj liniji ne prežu da love i nevlasničke životinje kao što su psi i mačke. Sve to može da se nađe na jelovniku ovakve životinje - objašnjava Ovari.

Međutim, postoji opasnost da zver upadne u dvorište nekome i napadne domaće životinje.

- U tim situacijama treba pozvati policiju. Policija je organ upravljanja koji ima mogućnost da izda naredbu i ovlasti nas, ili neku organizaciju, koja ima mogućnost uspavljivanja životinje da izađe na teren i na sasvim bezbedan način uspava, kao i smesti u adekvatan smeštaj. Jer nemojmo zaboraviti da je leopard ugrožena vrsta u prirodi i da je šteta za svaku jedinku koja izgine, i da ne treba da završi kao trofej na nečijem zidu jer je to životinja koja je tu greškom ljudi dospela u sredinu gde nije trebala da se nađe - upozorio je Ovari.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike