Pitanje je da li crni panter kod Apatina uopšte postoji! Prvi tragovi od psa, a stručnjaci kažu da nema dokaza da se radi o velikoj mački!

15.11.2022

10:28

0

Vrlo je teško na osnovu izjava svedoka koji nisu stručna lica odrediti za kojom tačno vrstom životinje se traga

Pitanje je da li crni panter kod Apatina uopšte postoji! Prvi tragovi od psa, a stručnjaci kažu da nema dokaza da se radi o velikoj mački!
Crni panter - Copyright Profimedia

Divlja mačka viđenja u okolini Apatina, za koju se veruje da je crni panter, izazvala je veliku pažnju medija poslednjih dana. 

Međutim, direktorka Zoo vrta u Subotici Sonja Mandić, poručila je da oni nisu stoprocentno sigurni o kojoj se životinji tačno radi.

- Mi smo u proteklo vreme uključeni u potragu za ovom životinjom na teritoriji opštine Apatin, preko inspekcijskih službi, konkretno preko pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Pored drugih državnih organa i mi pružamo stručnu pomoć, odnosno pokušavamo da asistiramo postupajućin inspektorima na terenu u potrazi za ovom životinjom, koja još uvek nije sa sigurnošću determinisana. Dakle, nismo sigurni koja je to vrsta divlje mačke, ukoliko je u pitanju velika mačka. Naime, vrlo je teško na osnovu izjava svedoka koji prosto nisu stručna lica da izvrše determinaciju i u ovom trenutku odrediti za kojom tačno vrstom životinje se traga - rekla je ona.

Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija
Potraga za crnim panterom

Mandićeva je dodala da će u slučaju potrebe stručna služba Zoo vrta Palić izaći na teren sa dva veterinara i timariteljem koji ima veliko iskustvo na reonu mesojeda.

- Uz pomoć puške za sedaciju, koja je srednjeg dometa i može se koristiti na otvorenom prostoru, pokušavaju da izvrše intervenciju u smislu da anesteziraju životinju i da je bezbedno transportuju do našeg zoološkog vrta. Tu će sačekati konačnu odluku državnih organa, sa obzirom na to ako jeste u pitanju leopard onda je to strogo zaštićena vrsta i zaista bi bilo dobro sačuvati jedan ovakav primerak - izjavila je ona.

Dr Milan Paunović, bivši direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kaže da nema naznaka da se zaista radi o velikoj mački.

 
- Bilo kakvih dokaza o prisustvu pantera nema. Ja sam pogledao sve snimke, autentične snimke i u pitanju su najobičnije crne mačke. Prvobitan trag koji je nađen, uopšte nije trag mačke, nego psa. Društvene mreže su elektronska taraba na kojoj svi mogu da pišu šta misle, što se mene tiče ne postoje dokazi da postoji panter. Najverovatnije se neće naći, ja bih voleo da ga nađemo, ali do sada ja nisam video nikakav dokaz, ne čvrst, nego bilo kakav dokaz - rekao je dr Paunović.

- Došlo je do uznemiravanja javnosti, do jedne masovne histerije za koje uopšte nema razloga. Pokrenute su institucije i mnogi ljudi su mali neprespavane noći bez ikakvog razloga - rekao je dr Paunović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike