Dva najbolja turistička sela na svetu i ogroman potencijal: Potpisan Protokol o saradnji između Mokre Gore i Solčave iz Slovenije

29.10.2022

22:15

0

Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma - istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević

Dva najbolja turistička sela na svetu i ogroman potencijal: Potpisan Protokol o saradnji između Mokre Gore i Solčave iz Slovenije
Mokra Gora - Copyright RINA

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.

Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

- Iskreno verujem da će Protokol koji je potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija - istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

RINA
 

Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve. U ime opštine Solčava, koja se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta prisutnima se obratila županja Solčave Katarina Prelesnik.

- Drago nam je što smo danas ovde da se upoznamo i zvanično pokrenemo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati - rekla je Katarina Prelesnik.

Prema rečima Dunje Đenić, pomoćnice ministra turizma i omladine potpisivanje ovog protokola doprineće unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države, ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govoila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike