Ovo je turistički pogodak decenije! Spajaju se dve omiljene destinacije za srpske turiste i to šinama

31.07.2022

16:58

0

Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine

Ovo je turistički pogodak decenije! Spajaju se dve omiljene destinacije za srpske turiste i to šinama
Mokra Gora (1) - Copyright RINA

Železnička pruga Mokra Gora - Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine oko 25 kilometra. 

Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. 

Međutim, 1974. zbog nerentabilnosti pomenute pruge doneta je odluka o njenom ukidanju koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova. Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora - Višegrad, u avgustu 2010. je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.

Grad Užice
 

- Naš cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu. Naš cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH.

- Na osnovu zaključaka sa današnjeg sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada - kazao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Tokom 2020. voz "Nostalgija" nije saobraćao na relaciji Mokra Gora - Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza "Nostalgija" organizovan je na pruzi Mokra Gora - Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike