U Bajinoj Bašti nalazi se jedinstveni park ćirilice: U njemu se čuva tradicija čuvene resavske škole (FOTO)

21.10.2022

22:12

0

Ovaj park jedinstven je na Balkanu

U Bajinoj Bašti nalazi se jedinstveni park ćirilice: U njemu se čuva tradicija čuvene resavske škole (FOTO)
1666345044_bajina-basta-park-cirilice_(2) - Copyright RINA

Bele klupe u obliku otvorenih knjiga, bukvara i čitanki sa ćiriličnim pismom, tastatura na kojoj se može sedeti, citati srpskih pisaca posevećeni književnoj reči i dečije igralište samo su neki od elemenata jedinstvenog Parka ćirilice koji se nalazi u samom centru Bajine Bašte.

- Svi mi ovde ponosni smo na račansku prepisivačku školu što je u najtežim vremenima sačuvala pismenost, što su se umožavale knjige i na neki način želimo da nastavimo tu tradiciju. Želimo da budemo mesto odakle će se podići svest i krenuti priča o značaju očuvanja pisma - rekao je za RINU Siniša Spasojević, TO Bajina Bašta i dodao:

RINA
 

- Sve ono što radimo su pokušaji da naglasimo značaj stalnog korišćenja ćirilice i da se pre svega na neki način okrenemo deci i mladima, jer to su generacije od kojih očekujemo da promene ovo stanje kakvo je danas, jer trenutno je ćirilica jako zapostavljena i vrlo malo se koristi.

Stanovnici Bajine Bašte, ali i turisti oduševljeno su prihvatili novu atrakciju u samom centru opštine, složivši se u tome da nam naše pismo ne može niko otuđiti samo ukoliko ga negujemo i čuvamo na pravi način.

RINA
 

- Ovde je bila Rača, oni su prepisivali sve, mislim da je Bajina Bašta dužna da sačuva ćirilicu - rekao je jedan od stalnih posetilaca ovog kraja.

- Deca pretežno pišu latinicom, verovatno pod uticajem engleskog jezika, upravo njima treba usaditi u svest da je naše pismo ipak ćirilica i da ga moramo aktivno koristiti - rekla je stanovnica Bajine Bašte.

RINA
 

Cilj parka Ćirilice jeste da podstiče i neguje korišćenje pisma, kao i da obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti jezika i kulture, jer naše pismo upravo je ono po čemu nas svuda u svetu prepoznaju.

Inače, opština Bajina Bašta mnoge kulturne sadržaje posvetila je jeziku i pismu, a u planu je i otvaranje Muzeja ćirilice u blizini manastira Rača.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike