Izvor sakriven u šumi kod manastira Rača već vekovima posećuju nerotkinje: Ovde su spas tražili i putnici namernici iz dalekih gradova FOTO

26.07.2022

20:29

0

Meštani prepričavaju da su mnoge žene nakon što se tri puta umiju i napiju ove vode ostajale u drugom stanju

Izvor sakriven u šumi kod manastira Rača već vekovima posećuju nerotkinje: Ovde su spas tražili i putnici namernici iz dalekih gradova FOTO
16588513901645007571_1573554965izvor-ladjevac-u-srcu-race-fotorina - Copyright RINA

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog arhangela Gavrila, a ovaj praznik poznat je i kao letnji Aranđelovdan. Za ovaj dan vezani su mnogi običaji, ovom često slavljenom svecu mole se i nerotkinje jer se veruje da donosi dobre i blage vesti.

Oni koji se bore za potomstvo na ovaj dan posećuju svete izvore i mole se za porod. Jedno od takvih mesta je Lađevac duboko sakriven u šumi u blizini manastira Rača kod Bajine Bašte.

- Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se tri puta umiju i tri puta napiju i posle im naravno treba čovek, objašnjava za RINU meštanin delotvornost ovog izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti.

- Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju kako bi ozdravila, otkriva on.

 

Ovaj alkalno - tremalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao “toplo vrelo”, jer se temepratura vode konstantno kreće od 15 do 18 stepeni celzijusa. Nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

- Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije, priča meštanin Rače. 

Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda eči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike