Užice dobija nova pluća: Sadi se na desetine stabala u centru grada i uz obalu reke Đetinje (FOTO)

20.10.2022

14:17

0

Cilj ove akcije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i stimulisanje građana da i sami u svojim dvorištima zasade bar po jedno drvo

Užice dobija nova pluća: Sadi se na desetine stabala u centru grada i uz obalu reke Đetinje (FOTO)
16662595311623075591stefan-drljaca-napravio-svoju-fabriku-kiseonica-fotorina8-830x0 - Copyright RINA

U skladu sa ovogodišnjom temom „Zaštita životne sredine - Lokalne zajednice preduzimaju mere” i grad Užice obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije.

Sadnjom jednog stabla na Gradskoj plaži obeležen je početak jesenje sadnje stabala u urbanoj zoni grada i u gradskoj opštini Sevojno.

- Radi se o pojedinačnim mestima gde stabla nedostaju ili se mogu zasaditi. Ove jeseni je planirana sadnja nekoliko desetina stabala, a te aktivnosti biće nastavljene i narednih godina, sve dok bude raspoloživog prostora koji bi se mogao iskoristiti za ovu namenu - istakla je gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Cilj ove akcije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i stimulisanje građana da i sami u svojim dvorištima zasade bar po jedno drvo, naravno onih koji za to imaju raspoloživ prostor, bilo da su to porodične kuće ili stambene zajednice.

- Značajno je da svi znamo da nam je jedno stablo jedan zeleni respirator. Njihov broj je izuzetno bitan u kotlinskom gradu kao što je naš, gde sam položaj grada i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, pored sve gušćeg saobraćaja i velikog broja ložišta, vidno utiču na kvalitet vazduha - kazala je Jovičić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike