Uskoro se održava prva Ćirilična biciklijada u Bajinoj Bašti, trasa vodi do srpske istorijske riznice! Cilj trke je predivan

20.09.2022

10:37

0

Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km, staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima

Uskoro se održava prva Ćirilična biciklijada u Bajinoj Bašti, trasa vodi do srpske istorijske riznice! Cilj trke je  predivan
1663665519Manastir-Raca-1-Rina - Copyright RINA

Prvi put u Srbiji biće održana Ćirilična biciklijada i to u opštini Bajina Bašta, simboličnom trasom od Parka ćirilice do manastira Rača. Ova po svom nazivu jedinstvena trka zakazana je za 25. septembar, sa početkom u 10 časova za kada je planirano okupljanje učesnika, a kasnije i start.

Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

- U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto planirano za budući Muzej ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti sačuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti - kažu za RINU u TO Tara - Drina koja je orgnizator ovog događaja.

Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je odmor uz osveženje, priča o značaju očuvanja životne sredine i dodela medalja učesnicima manifestacije.

U povrtaku je predviđena organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i priča o značaju očuvanja i korišćenja ćirilice.

- Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ", dodaju u lokalnoj turisrtičkoj organizaciji.

Ćirilična biciklijada je još jedna u nizu aktivnosti koje su posvećene srpskom pismu, a organizuju se u Bajinoj Bašti koja ponosno nosi epitet grada ćirilice. U Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice, zatim je ustanovljena manifestacija „Ćirilična baština” koju ovde uz niz programa sa učešćem vodećih poznavalaca našeg jezika, istorije i kulturnog nasleđa redovno održavaju krajem maja.

U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su nam napisane najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike