Doktor Janković najavio novu meru: Uskoro maske i na otvorenom! (FOTO)

15.10.2020

09:07 >> 10:11

0

Autor: A. B.

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković

Doktor Janković najavio novu meru: Uskoro maske i na otvorenom! (FOTO)
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović/Tanjug /Slobodan Miljević

Doktor Srđa Janković je rekao da uopšte nema diskusije o tome da je maska neophodna u zatvorenom prostoru i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja i prevencija umiranja od bolesti kovid 19.

Upitan da protumači istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti o tome da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije sasvim tačno.

– Kada pogledamo šta piše u materijalama Centra, nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza o tome kada i koliko maske štite – rekao je Janković, koji je i član Kriznog štava za suzbijanje koronavirusa.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske, jer je delimična zaštita koju one pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita. Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

– Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo rigorozne mere – rekao je Janković.

Printscreen/Youtube, N1

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o uvođenju novih mera u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i da tako neće biti neophodno uvođenje novih mera.

– Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne – rekao je Janković, i naveo da Krizni štab prati situaciju.

Kada je reč o školama, rekao je da je trenutni sistem dovoljno fleksibalan da prati situaciju i da reaguje optimalno na lokalnom nivou, tako da ćemo možda uspeti da izdržimo do kraja ovog talasa.

Ako dođe do značajnijeg prenošenja unutar škola, možda će morati da se donese odluka o onlajn nastavi, ali da to nije neminovnost.

– Cilj nam je da deca što duže mogu da idu u školu, jer je to važno i za psihosocijalni razvoj – kaže Janković.

Pixabay

Napomenuo je da je situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji još uvek povoljnija u odnosu na zemlje u okruženju i većinu zemalja u Evropi, ali da to ne znači da možemo da se opuštamo i da će tako da ostane ako ne budemo rigornoznim merama sprečili da se situacija pogoršava.

Kaže da postoji konsenzus među stručnjacima da nije svrsishodno ubrzavati na bilo koji način stavranje kolektivnog imuniteta jer to, navodi, odmah znači da se mirimo s tim da ne štitimo ljudske živote.

Ako svi budemo držali distancu i nosili maske, ne samo što ćemo smanjiti broj obolelih od kovida, nego ćemo zaustaviti i sezonski grip, pogotovo što imamo i vakcinu protiv tog gripa, dodao je doktor.

Sezonskog gripa još nema, i očekuje se da se početkom novembra registruju prvi slučajevi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Prva

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike