Sinoć ukradeni delovi sa pruge Beograd - Novi Sad: Momirović poručio - "Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu"

11.10.2022

11:26 >> 12:57

0

Za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture može se izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina

Sinoć ukradeni delovi sa pruge Beograd - Novi Sad: Momirović poručio - "Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu"
Tan2022-1-18_102843525_1 - Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

Na kontaktnoj mreži brze pruge Beograd - Novi Sad kod Nove Pazove ukradene su, u ponedeljak uveče, "čvrste tačke" kontaktne mreže na sva četiri koloseka, zbog čega su na delu između Stare i Nove Pazove uvedene lagane vožnje, a resorni ministar Tomislav Momirović poručio je da država neće tolerisati uništavanje železnice.

Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad besprizorni kriminalci sinoć su izvršili delo teške krađe i napravili imovinsku štetu za srpske železnice i državu Srbiju, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Momirović nakon obilaska železničke stanice Nova Pazova.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Ovakvi postupci ne samo da su nas naterali da smanjimo brzinu vožnje sa 200 kilometara na čas na 20 km na čas, već izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrozazvajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja- upozorio je Momirović.

Ministar je istakao da imamo najbržu prugu u Istocnoj Evropi i da je uloženo više od milijardu evra da bi se spojila dva najveća grada u našoj zemlji.

Zbog krađe saobraćaj otežan

Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad u proteklih par dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi kasnili, a bezbednost ugrožena, saopštila je danas Infrastruktura železnice Srbije. 

Srbija neće tolerisati ovakve postupke

- Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu, nećemo dozvoliti da bilo ko pljačka ono što su naši radnici izgradili teškom mukom, ono što su naši građani finansirali i država će imati snage da se suoči sa ovim problemom, da sve ljude koji su učestvovali u ovom kriminalnom aktu privede pravdi i da odgovaraju za počinjeno delo- naglasio je Momirović.

U tom ministarstvi podsećaju da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

U slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina, navode iz ministarstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike