24SEDAM NEGOTIN Ministar Momirović u Prahovu

29.08.2022

11:19

0

Autor: 24sedam

Zaista sam ponosan što smo uspeli da u ovim rekordno niskim vodostajima obezbedimo plovnost Dunava celom dužinom na teritoriji naše države, rekao je Momirović

24SEDAM NEGOTIN Ministar Momirović u Prahovu
DSC_2190 - Copyright Opština Negotin

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, Nj.E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i direktor EIB, Alesandro Bragonci obišli su danas potopljene brodove na Dunavu kod Prahova, zajedno sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine Negotin. 

Kako je na brodu „Eliksir Prahovo“ istakao ministar Momirović Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zajedno sa evropskim partnerima rade na proširenju kapaciteta Luke Prahovo, adaptaciji brodskih prevodnica u sastavu HE „Đerdap 1“ i HE „Đerdap 2“, kao i na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova, a ukupna vrednost sva tri projekta je nešto manja od 100 miliona evra.

„Zaista sam ponosan što smo uspeli da u ovim rekordno niskim vodostajima obezbedimo plovnost  Dunava  celom dužinom na teritoriji naše države jer Dunav je evropski koridor i kada govorimo o  kargo i teretnom saobraćaju ukoliko nije prohodan on nema svoju punu efikasnost“, naveo je Momirović.

Njegova ekselencija Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji podsetio je da potopljeni brodovi u sektoru Dunava predstavljaju veliki problem prvenstveno zbog rečnog transporta, kao i veliku opasnost jer se na njima nalaze neeksplodirana sredstva, a takođe su i ekološki problem.

„Ovi projekti deo su našeg šireg projekta „Tim Evropa“ a važni su ne samo za opštinu Negotin, već i za EU jer je vodni saobraćaj ekonomičan, ekološki i energetski efikasan. Jedan brod može da preveze žitarica ili građevinskog materijala koliko stane u 120 kamiona što znači da jednim brodom mi imamo 120 kamiona manje na putevima“, dodao je Žiofre.

Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan podsetio je da je zajedničkom saradnjom resornog ministarstva, Evropske unije i Evropske investicione banke napravljen projekat kojim će se izvaditi potopljeni plovni objekti koji postoje na Dunavu.

Vađenje potopljene nemačke flote podrazumeva uklanjanje 21 potopljenog plovila iz Drugog svetskog rata iz reke Dunav kod Prahova, a vrednost projekta je 30 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike