Glišićima iz sela Šume rodili džinovski grozdovi, jedan težak skoro četiri kilograma: "Vinograd hoće slugu, a ne gospodara" (FOTO)

11.10.2022

09:16

0

Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće i sorte

Glišićima iz sela Šume rodili džinovski grozdovi, jedan težak skoro četiri kilograma: "Vinograd hoće slugu, a ne gospodara" (FOTO)
1665477103berba5 - Copyright RINA

Nigde tako ukusno i krupno grožđe ne rađa kao na pobrđima Oplenca, a skoro u svakom domaćinstvu tradicija pravljenja vina prenosi se sa kolena na koleno. Glišići iz sela Šume decenijama unazad rade u vinogradima, a da se porodični trud isplati najbolje pokazuju njihovi džinovski grozdovi koji svake godine odnose pobednički pehar na Oplenačkoj berbi.

-Sorta crnog grožđa mišel ove godine je odlično rodila, a grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte-kaže za RINU Zdravko Glišić.

RINA
 

Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.

- Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak Afus Ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte- kaže Zdravko Glišić.

RINA
 

- Vinograd hoće slugu a ne gospodara, moj deda je uvek govorio, "ko hoće da radi, vinograd neka sadi". Gajimo razno voće, ali jabuke i grožđe dominiraju. Godine nisu lake, sve su teže za poljoprivrednike, suše su velike, sa vodom se svi mučimo, ipak uz mnogo rada i truda berićet stiže a dokle ćemo izdržati sam Bog zna- ističe Aleksandar.

Na desetine izlagača uzelo je učešće na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi i izložilo svoje proizvode i na svakoj tezgi dominirali su grožđe i mlado vino, a ova manifestacija okupila je preko 200.000 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike