Grožđe iz vinograda u Topoli obara sve rekorde - jedan grozd težak je skoro 2 kilograma! Domaćin otkriva šta je razlog (FOTO)

16.09.2022

08:50

0

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija, ali kako kaže planira da proširi svoj zasad koji se sada prostire na površini od 10 ari

Grožđe iz vinograda u Topoli obara sve rekorde - jedan grozd težak je skoro 2 kilograma! Domaćin otkriva šta je razlog (FOTO)
Bez naslova - Copyright TopPress

Iza nas je veoma sušno leto ali to je upravo ono što je vinovoj lozi pogodovalo, pa je kvalitet ovogodišnjeg grožđa bar prema prvim procenama vinogradara  solidan. Grozdovi su dostigli zavidnu težinu i krupnoću bobica pa se u vinogradima mogu pronaći primerci koji svojom težinom nadmašuju prosek.

- Ova godina je bila teška za poljoprivrednike, suša, manjak padavina, bilo je i grada u par navrata. Ipak grožđe je dobro iznelo za ovu sezonu, kvalitet bobica je dobar, imaju dovoljno šećera a bogami i krupne su. Počeli smo sa berbom i do sada sam našao nekoliko grozdova koji su dosta teži od proseka. Jedan grozd ‘Viktorije’ – bele sorte grožđa težak je 1.800 grama i to je trenutni rekorder, dok sam ubrao i nekoliko grozdova hamburga koji su prešli 1.500 grama“ - kaže za TopPres Bojan Ristić iz Donje Trnave.

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija, ali kako kaže planira da proširi svoj zasad koji se sada prostire na površini od 10 ari.

- Pored Viktorije i Hamburga gajim još i Prokupac, Italiju, Afus – Ali  i Tamjaniku. Značajne količine preradimo u vino koje uglavnom poklonim rođacima i prijateljima. Ovaj zasad sam podigao na nagovor mog pobratima Ace, ali u budućnosti planiram da posadim još čokota uz nadu da će situacija u vinogradarstvu biti bolja - ističe Ristić.

Inače, prosečna težina grozda je  600-700 grama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Top pres

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike