Jedna od najznačajnijih manifestacija - u srpskoj Toskani: Pucnjem iz topa i uz pesmu Obraše se vinogradi počela 59. Oplenačka berba (FOTO)

08.10.2022

12:43

0

Upravo Topolu vide kao jednu od važnih destinacija na Vinskim putevima Otvorenog Balkana

Jedna od najznačajnijih manifestacija - u srpskoj Toskani: Pucnjem iz topa i uz pesmu Obraše se vinogradi počela 59. Oplenačka berba (FOTO)
Oplenačka berba grožđa - Copyright RINA

Još jedan praznik vina u grožđa počeo je u srpskoj Toskani. Pucnjem iz topa, podizanjem zastave i izvođenjem pesme "Obraše se vinogradi" u Topoli je svečano otvorena 59. Oplenačka berba. Manifestaciju je otvorila Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije. Ministarka je tom prilikom istakla da je Oplenačka berba jedna od pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji i važna je za promociju vinskog turizma.

- Uz odgovarajuću podršku i snažno profilisanje, verujemo da bi se posete ovdašnjim vinarijama povećale, a da bi sama Topola mogla da postane poput najpoznatijih svetskih vinskih regija u Francuskoj i Italiji - izjavila je između ostalog Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je dodala da upravo Topolu vide kao jednu od važnih destinacija na Vinskim putevima Otvorenog Balkana. U periodu od 2015. do 2022. godine Ministarstvo turizma je odobrilo 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekat "Oplenačka berba“ i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra - izjavila je ministarka Matić.

RINA
 

Ona je dodala da upravo Topolu vide kao jednu od važnih destinacija na Vinskim putevima Otvorenog Balkana. U periodu od 2015. do 2022. godine Ministarstvo turizma je odobrilo 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekat "Oplenačka berba“ i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra. 

- Srce same naše berbe je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva a dušu daju vinogradi i 17 vinarija koliko ih trenutno imamo. Imamo šta da ponudimo, ličimo na Toskanu samo treba da naučimo da se bavimo turizmom, 59 godina tradicije je iza nas, spremamo se za jubilej sledeće godine 60 godina Oplenačke berbe - poručio je prvi čovek opštine Vladimir Radojković.

RINA
 

Tradicionalno ulice koje vode ka Oplencu ispunjene su do poslednjeg mesta izlagačima koji su došli iz raznih krajeva Srbije.

U završnici prvog dana ove manifestacije održan je koncert Jelene Broćić i Slavka Banjca uz orkestar Miše Mijatovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike