24SEDAM ŠABAC Obeležena 216. godišnjica boja na Mišaru

13.08.2022

08:05

0

Na dan obeležavanje ove značajne godišnjice, otvoren je i rekonstruisani Doma kulture na Mišaru

24SEDAM ŠABAC Obeležena 216. godišnjica boja na Mišaru
img_8390_resize-1024x682 - Copyright Opština Šabac

Državnom ceremonijom polaganja venaca ispred spomenika mišarskim junacima obeležena je 216. godišnjica Boja na Mišaru. Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, Grada Šapca i Zadužbinskog društva. 

Na dan obeležavanje ove značajne godišnjice, otvoren je i rekonstruisani Doma kulture na Mišaru. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je ponosan što se na današnji dan otvara rekonstruisani Dom kulture i da je dužnost Šapčana da čuvaju uspomenu na mišarske junake.

- Početkom 80-ih godina u ovom Domu napravljena je muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru. Iako decenijama mesto posetilaca, đačkih ekskurzija i putnika namernika koji su navraćali u Mišar, ona je zajedno sa celokupnim objektom vremenom gubila svoj sjaj. Konceptualno prevaziđena muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru činila je samo jedan deo Doma kulture, zgrade podignute krajem 40-ih godina prošlog veka. Poslednjih godina njeno sveukupno stanje bilo je više nego loše, a manje sanacije ili prepravke bile su onemogućene nerešavanjem jednog od ključnih problema čitavog objekta, a to je dotrajala krovna konstrukcija - rekao je gradonačelnik Pajić.

Grad Šabac je 2021. godine projektom "Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost" konkurisao pri Ministarstvu kulture i informisanja na jedan od najznačajnijih konkursa koje ovo ministarstvo sprovodi "Gradovi u fokusu".

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike