24SEDAM ŠABAC Šef odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini posetio Šabac

02.08.2022

11:05

0

Gradonačelnik Pajić naglasio je da se Evropska unija pokazala kao dobar partner

24SEDAM ŠABAC Šef odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini posetio Šabac
img_7169_resize-1024x742 - Copyright Opština Šabac

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se danas u Gradskoj kući sa šefom Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikolom Bertolinijem, sa kojim je razgovarao o projektima koji su realizovani na teritoriji grada, ali i o projektima čija realizacija je u toku, a koji su finansirani sredstvima EU. Tom prilikom gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo posetom Bertolinija i zahvalio mu se na podršci koju je Evropska unija pružila u realizaciji projekata od velike važnosti za grad Šabac.

- Važno je napomenuti da je EU kao naš najznačajniji partner izdvojila 24 miliona evra bespovratnih  sredstava za grad, što je za nas od neprocenjivog značaja. Zahvaljujući tome realizovani su kapitalni infrastrukturni projekti i drugi veoma važni projekti koji su unapredili uslove za ekonomski i socijalni razvoj, život u ekološki zdravijoj sredini, razvoj javnog civilnog sektora, a saradnja na regionalnom nivou podignuta je na viši nivo - istakao je gradonačelnik i dodao da ga posebno raduje činjenica što pomoć nije izostala ni u vreme prirodnih katastrofa, prilikom odbrane od poplava, kao i sanacije štetnih posledica, kada je pružena značajna pomoć domaćinstvima i javnim ustanovama.

Gradonačelnik Pajić naglasio je da se Evropska unija pokazala kao dobar partner i tokom borbe protiv pandemije izazvane virusom kovid 19 pružajući neophodnu pomoć u jačanju materijalnih i tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa, na čemu je kako je rekao Grad Šabac veoma zahvalan.

- Grad je pouzdan partner na putu stvaranja prosperitetne zajednice zasnovane na principima održivog razvoja. O tome, između ostalog svedoče svi projekti i akcije koje su uspešno realizovane iz sredstava EU koje su usmerene na unapređenje života na ovom području i uspostavljanje brojnih partnerstava na različitim nivoima, kako bi ovaj proces bio uspešniji. U toku su dva velika projekta EU u partnerstvu sa Gradom vrednosti preko milion evra. Grad je spreman da konkuriše i za nove projekte EU kako bi unapredio kvalitet života svojih sugrađana - ističe Pajić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini istakao je da je Šabac lokalna samouprava srednje veličine, koji je u poslednjih 15 godina prošao kroz veoma važne događaje i pokazao da ima sposobnost da apsorbuje sredstva EU.

- Šabac sprovodi mnoge važne projekte u svim oblastima koje EU može da podrži i to sa mnogo rezultata i uspeha. On može da posluži kao primer mnogim drugim lokalnim samoupravama u Srbiji za to kako se realizuju projekti, a vidimo da će to biti još bolje u budućnosti. Ovaj grad veliku pažnju posvećuje ekologiji, zaštiti životne sredine, zaštiti ugroženih kategorija stanovništva, mladima, civilnom društvu, pitanjima stanovanja i  na pravom je putu ka EU. Lično ne vidim neku posebnu razliku između gradova slične veličine u EU i Šapca i to je dobra stvar - kaže Bertolini i naglašava da ono što Šabac treba da uradi u budućnosti je da poveća svoje kapacitete kako bi mogao da apsorbuje još više sredstava EU.

Posle sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik Pajić i Bertolini obišli su Ulicu Bože Milanovića u naselju Triangla, gde je u toku izgradnja 23 stambene jedinice u okviru projekta "Podrška za samostalan život – Novi početak“, a nakon toga posetili su i Severozapadnu radnu zonu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike