Veliko istraživanje: "Nećemo obaveznu vakcinu, hoćemo zaoštravanje epidemioloških mera protiv kovida"

24.10.2020

14:09 >> 12:33

0

Autor: Radmila Briza

Čak 73 odsto građana Srbije izražava zabrinutost po pitanju daljeg toka epidemije koronavirusa, dok 74 odsto njih predviđa pogoršanje epidemiološke situac

Veliko istraživanje: "Nećemo obaveznu vakcinu, hoćemo zaoštravanje epidemioloških mera protiv kovida"
Copyright Profimedia

Čak 73 odsto građana Srbije izražava zabrinutost po pitanju daljeg toka epidemije koronavirusa, dok 74 odsto njih  predviđa pogoršanje epidemiološke situacije, rezultati su istraživanja „Valicon“, jedne od vodećih kompanija za tržišno savetovanje i istraživanje javnog mnjenja u jugoistočnoj Evropi, o reakciji građana na epidemiju koronavirusa, sprovedenog od 16. do 18. oktobra, na nacionalno reprezentativnom uzorku po uzrastu, polu i obrazovanju.

Prema istim podacima, trenutnu situaciju ljudi doživljavaju kao negativnu, njih 63 odsto, od kojih je skoro svaki drugi opisuje kao neugodnu, odnosno umarajuću.

Negativan stav

Da vakcina protiv koronavirusa, nakon njenog pronalaska, ne treba da bude obavezna, smatra 80 odsto ispitanika, a zaoštravanje epidemioloških mera uživa podršku kod 61 odsto stanovništva.

Prema podacima istraživanja, građani su izričiti i po pitanju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa. Upitani da li smatraju da vakcina u Srbiji treba da bude obavezna u trenutku kada ona bude napravljena i zvanično odobrena, čak četiri od pet građana Srbije ima negativan stav.

Samostalnu odluku da primi vakcinu, ukoliko ona ne bude obavezna, doneće samo 27 odsto stanovništva u Srbiji, dok se više od polovine neće odlučiti za takav korak, a svaki peti građanin još uvek nije siguran.

Profimedia

Prema strukturi odgovora, vidimo da je skoro u svim merenjima tri puta više onih koji su sigurni u odluku da neće primiti vakcinu, u poređenju sa onima koji sigurno hoće, dok su neodlučni skoro izjednačeni.

Malo je optimista

Kada je reč o percepciji toka epidemije koronavirusa, visoka neizvesnost i niska mogućnost predviđanja razvoja situacije dovodi do oscilacija u pogledu predviđanja daljeg toka epidemije i optimizma kod građana.

Trenutno pogoršanje u vezi s daljim razvojem epidemije predviđaju skoro tri od četiri građanina Srbije, od kojih 61 odsto smatra da ide ka lošijem, a 13 odsto, ka mnogo lošijem.

Poboljšanje predviđa 26 odsto građana. Brzina promene okolnosti u kojima se građani nalaze u velikoj meri se odražava na percepciju trenutne situacije i lični osećaj.

Tako 63 odsto građana kaže da je situacija u kojoj se trenutno nalaze više negativna, od čega je skoro polovina doživljava kao neugodnu, 11 odsto je opisuje kao haotičnu, a tri odsto kao beznadežnu. Optimisti su nasuprot njih u manjini i ima ih 37 odsto, od čega je za 23 odsto njih situacija tek podnošljiva, a za svega 14 odsto normalna.

Propisane epidemiološke mere građani Srbije ocenjuju kao adekvatne, i to 44 odsto ispitanih, da su isuviše blage smatra njih 33 odsto, a ostalih 23 odsto opisuje trenutne mere kao previše stroge.

U danima kada Srbija beleži visoku stopu povećanja broja zaraženih, 61 odsto građana pruža podršku zaoštravanju epidemioloških mera, dok se 39 odsto protivi skraćenju rada ugostiteljskih objekata, nošenju maski na otvorenom i drugim preventivnim merama.

Profimedia

Kako je skoro cela ova godina protekla u znaku koronavirusa, i opšta zabrinutost među građanima je od početka epidemije visoka, pokazuje istraživanje. Trenutno je 73 odsto građana zabrinuto, od čega je 53 odsto u određenoj meri, a 20 odsto veoma zabrinuto. Naspram njih je 18 odsto onih koji, uglavnom, nisu zabrinuti, i svega devet odsto koji nisu zabrinuti uopšte.

Velika briga za porodicu

Konstantna i jedna od najvećih briga građana, od samog početka epidemije, odnosi se na brigu za porodicu. O tome, prema rezultatima istraživanja, brine čak 70 odsto njih, dok strah od dužine trajanja epidemije navodi skoro svaki drugi ispitanik, njih 48 odsto.

Briga za zdravlje beleži pad od četiri procentna poena, u poređenju sa vrednošću s početka epidemije, a trenutno iznosi 43 odsto.  Promene koje je epidemija unela u širu društvenu zajednicu mogu se posmatrati sa različitih aspekata. Agencija “Valicon” prati najznačajnije indikatore i javno objavljuje rezultate istraživanja, kako bi pružila svoj doprinos društvenoj zajednici i stabilizaciji novonastale situacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike