Uživaju u zvucima narodne muzike, i daju više mleka! Krave u ovom šumadijskom domaćinstvu imaju posebne uslove!

18.05.2022

05:28

0

Krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali

Uživaju u zvucima narodne muzike, i daju više mleka! Krave u ovom šumadijskom domaćinstvu imaju posebne uslove!
srpski domacin - 103 - gorobilje, opština požega, todor tomić, mlečno govedarstvo - 27.01.2022.00_16_25_22.Still009 - Copyright Screenshot:AgroTV

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, ali ne vole da čuju baš svaku vrstu muzike. 

Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali, gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio.

Prema njihovim rečima, krave vole da slušaju narodnu muziku, baš kao i oni. 

- Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno, noću ne svira, samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika, jer i mi to slušamo, pa što ne bi i one. Kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave, pa su i one mirnije - kaže Jelena za lokalni portal Top press.

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Naime, njihove krave imaju imena, i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače, a kumovala im je Jelena.

- Svaka krava ima svoje ime. Prvo smo imali četiri krave, a potom smo širili proizvodnju pa smo sada dostigli 16 grla. Trudili smo se da ostavimo svako žensko tele i uvećamo stočni fond. Zvezdana je dobila ime jer je rođena kada je Zvezda igrala utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, a on mi je rekao je: "Majko, ne mogu, igra Zvezda", i kada je na svet stiglo žensko tele, ja sammu dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje otelila se i druga. Ja sam se tome obradovala, pa sam joj od milošte dala ime Miljana. Tu su i Šarulja, Đurđa, koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka... Nedavno smo dobili i tri nova člana, pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara - priča Jelena.

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi. Očekuju još veću pomoć države, pa će im onda sve biti lakše.

Inače, istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za vrstom muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka.

Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: toppress.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike