Teniseri iz Srbije na skeneru: 2019 vs 2020

04.12.2020

20:07 >> 20:22

0

Autor: Milan Nastić

Među 100 najboljih na svetu na ATP listi - petorica su iz naše zemlje

Teniseri iz Srbije na skeneru: 2019 vs 2020
Copyright Profimedia.rs

Sumirajući 2020. godinu, slobodno se može reći da su srpski teniseri bili uspešniji nego prethodne sezone.

Okolnosti u kojima se igrali mečevi zbog korone su bili nesvakidašnji, ali očigledno da su se naši igrači snašli u takvim uslovima.

Kao i prethodne sezone, u prvih 100 igrača imamo petoricu tenisera, Novaka Đokovića, Dušana Lajovića, Filipa Krajinovića, Lasla Đera i Miomira Kecmanovića.

Naravno, treba uzeti u obzir i da je bila pauza od nekih pet meseci, i da je odigrano mnogo manje turnira, samim tim i mečeva nego što je planirano, ali i pored toga srspki teniseri mogu biti zadovoljni sezonom iza sebe.

Krenimo od najboljeg, među najboljima. Novak Đoković je 2020.godinu završio na prvom mestu, što nije bio slučaj prethodne, kada je bio drugi, ispred njega je bio Španac Rafa Nadal.

Prvi reket sveta je ostvario 41 pobedu i pet poraza, osvojio četiri titule, od toga i jedan grend slem. Pehare je podizao na Australijan openu, Dubaiju, Sinsinatiju i Rimu.

U 2019. godini, Novak je ostvario 57 trijumfa i 11 puta je poražen, a na pet turnira je podigao pehar.

Srbija je zemlja tenisa: Čak trojica igrača osvajalo turnire ove godine/Video/

I Dušan Lajović je bio uspešniji u ovoj sezoni, nego u prethodnoj, barem ako se gleda ATP lista.

Popularni Duci je 2020.godinu završio na 26. mestu, za razliku od prethodne gde je bio 34. igrač sveta.

Tanjug/AP/Alfredo Falcone/

Što se tiče skora, Lajović je u ovoj sezoni odigrao 30 mečava, 14 puta slavio, a 16 duela je izgubio. U prethodnoj je ostvario 21 trijumf i 27 puta je poražen.

Za razliku od prethodne, gde je je osvojio jedan turnir, ove se ne može pohvaliti da mu je to pošlo za rukom.

Filip Krajinović je popravio renking ove sezone. On je godinu završio na 31. mestu, a u prethodnoj je bio 40 na ATP listi.

Zanimljivo da je i ove i prethodne godine imao pozitivan skor. U 2020. je ostvario 16 pobeda i 12 poraza, a u 2019. imao je 31 trijumf i 18 puta je izgubio meč.

Profimedia

Što se tiče osvojenih turnira, u obe sezone nije osvojio nijedan. Za Krajinovića treba istaći da je odlično krenuo sezonu, a kako je odmicala, forma je išla silaznom putanjom, čak je i promenio trenera.

O njemu je brinuo bivši srpski tensier Janko Tipsarević, ali njih dvojica su se razišli pred kraj ove godine.

Profimedia.rs

Definitivno, onaj koji može biti zadovoljan ovom godinom je i Miomir Kecamnović. Osim što je napradovao na listi, uspeo je i prvi put karijeri da osvoji ATP turnir i to u Kicbili sredinom septembra.

On je ovu sezonu završio na 44. mestu, dok je prethodne bio 59 rangiran igrač na listi.

Što se tiče skora, Kecmanović je u 2020.godini ostvario 17 trijumfa i 12 poraza, a prethodne je slavio u 24 okrašaja, a izgubio je 22 meča.

Srbinu trofej na Sardiniji: Đere do druge titule u karijeri/VIDEO/

Jedan od tenisera koji nije imao očekivanu sezonu je Laslo Đere, barem što se tiče ATP liste. On je ovu godinu završio na 57. mestu, dok je prethodne bio na 38.

Činjenica da je srpski teniser imao jedan period kad je bio u krizi, ali što je sezona odmicala, on je popravljao formu čak je osvojio turnir na Sardiniji krajem oktobra i time ponovio uspeh iz 2019. godine kada je takođe podigao pehar, tada je to bilo u Brazilu.

Profimedia/Alessandro Tocco/LaPresse

Interesantan podatak je vezan za njega, on je u svojoj karijeri igrao dva finala i oba je osvojio.

Što se tiče pobeda i poraza, Đere je u ovoj sezoni stigao do 13 trijumfa i devet poraza, a u prethodnoj je imao sko od 20 pobeda i 22 izgubljena meča.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike